Sarajevo: Policija isključuje

Prijestonica sa najvećim zagađenjem vazduha u svijetu danas

Sarajevo: Policija isključuje "euro 2" vozila iz saobraćaja, Vlada preporučuje nošenje zaštitnih maski

Sarajevska policija isključuje iz saobraćaja vozila koja po evropskim ekološkim normama zadovoljavaju "euro 2" normu, saopštila je Vlada Kantona Sarajevo. Izdata preporuke za građane zbog izrazito zagađenog vazduha.

"U skladu sa Intreventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju Uzbuna - pripadnici MUP KS, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju. Vozila sa Euro 2 normom bivaju isključeni", saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Sarajevo je i danas prijestonica sa najvećim zagađenjem vazduha u svijetu.

Određene su, pored zabrane korišćenja vozila sa "euro 2" normom i druge mjere, kao što je zabrana korišćenja čvrstih goriva i teških ulja svim osobama, kao i obustava nastave po potrebi, prenosi sarajevski Kliks.

Vlada KS preporučuje nošenje zaštitnih maski, te da građani ne izlaze iz kuća ukoliko nije nužno, ne puše, ne usisavaju, ne pale svijeće i druge mjere. 

Prema podacima sa mjernih stanica prosječni indeks zagađenja vazduha u Sarajevu izmjeren nešto iza 10 sati iznosio je 239, što ga stavlja na prvo mjesto najzagađenijih gradova na svijetu.

Najveća zagađenja zabilježena su na Skenderiji i Marijin Dvoru. Na ovim područjima kvalitet vazduha i dalje nosi epitet "opasan".

Zbog izrazito pogoršanih vrijednosti kvaliteta vazduha u Sarajevu, Vlada KS oglasila se uputama za građane, a povodom proglašenja epizode "uzbuna".

Kako su naveli, preporučuju obustavu bilo kakve intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom. Ugroženim kategorijama (Djeca, trudnice, stariji, oboljeli - srca i pluća) savjetuju smanjenje na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom.

Takođe, savjetuje se zračenje zatvorenih prostorija a u kućama gdje se konzumiraju cigarete, navode, uvijek je preporučljivo provjetravati prostor, bez obzira na nivo zagađenja napolju.

"U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape", kaže se u preporuci Vlade KS.

Obavezna je, prema preporuci Vlade KS, i upotreba zaštitnih maski sa oznakom EN-149.

"Za sve osobe koji obavljaju posao na otvorenom (radnici komunalnih službi, policija, poštari, građevinski radnici itd) i koji nisu oboljeli od srčanih plućnih bolesti. U automobilu prebaciti ventilaciju na unutarnju cirkulaciju, povremeno izračiti prostor otvaranjem prozora. Koristiti javni prijevoz", savetuju iz Vlade KS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.