Darmanović

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike

"Diplomate da poštuju pravila službe"

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike apelovao je na diplomate i zaposlene u diplomatsko-konzularnoj mreži Crne Gore Gore da u potpunosti poštuju pravila rada te službe i da se uzdrže od neprimjerenih istupa u javnosti.

To se navodi u zaključcima Odbora dostavljenim parlamentu, poslije kontrolog saslušanja crnogorskog šefa diplomatije Srđana Darmanovića 23. decembra prošle godine.

Ocijenjeno je da reagovanje trojice ambasadora Miodraga Vlahovida, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića, u slučaju Mirne Nikčević, nije bilo primjereno dobroj praksi u vršenju diplomatske dužnosti.

„Izraženo je očekivanje da de Disciplinska komisija Vlade Crne Gore uskoro donijeti odluku u vezi sa istupom trojice ambasadora i da će o tome blagovremeno informisati i Odbor za medunarodne odnose i iseljenike“, kaže se u zaključcima, prenosi MINA.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Miodrag Kankaraš je na sjednici Odbora informisao da su predviđene mjere Disciplinska komisije - prestanak radnog odnosa, zabrana odlaska na mandat u periodu od najmanje dvije godine i novčanu kazna u iznosu od 30 odsto.

Kankaraš je saopštio da je Nikčević prestao radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova.

Članovi Odbora su pozvali Ministarstvo vanjskih poslova da „učini korake“ radi uklanjanja nepravilnosti uočenih u poslovanju diplomatskih predstavništava Crne Gore u Italiji, Vatikanu i Njemačkoj 2018.godine, na koje je u izvještaju ukazala Državna revizorska institucija (DRI).

„Kao i da reaguje u slučajevima nepoštovanja zakonskih obaveza diplomata u vezi dostavljanja imovinskih kartona Agencji za sprječavanje korupcije“, kaže se u zaključcima.

Darmanović je na sjednici Odbora kazao da se preporuke DRI najvećim dijelom odnose na kašnjenja u dostavljanju dokumentacije i na manje formalne nedostatke i da nije konstatovana zloupotreba finansijskih sredstava u bilo kojem DKP-u.

„Ministarstvo de i u narednom periodu nastaviti da unapređuje način poslovanja i transparentnost u raspolaganju finansijskim sredstvima, zaključio je Darmanović.

Drmanović je na sjednici Odbora podsjetio da Crna Gora ima 28 ambasada, šest stalnih misija i cetiri generalna konzulata i da je planirano otvaranje ambasada u Holandiji i Danskoj.

„Od obnove nezavisnosti 2006. godine, diplomatska mreža, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova, značajno je doprinijela promociji Crne Gore kao međunarodno priznate, suverene države i ostvarivanju vanjsko-politićkih ciljeva koje je definisala Vlada“, kazao je Darmanović.

On je istakao učešće Crne Gore u 30 regionalnih inicijativa, jednogodišnje predsjedavanje Centralnoevropskom inicijatlvom ove godine i Fondom za Zapadni Balkan, izbor za članicu Ekonomskog i socijalnog savjeta UN na trogodišnji period od 2020-2022, kao i predan rad na razgraničenju.

Darmanović je ukazao na značajan doprinos diplomatsko-konzulamih predstavništava afirmaciji međunarodnog ugleda i statusa Cme Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.