Eraković: Više ljekara dolazi u KCCG nego što ga napušta
KCCG

Eraković: Više ljekara dolazi u KCCG nego što ga napušta

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prošle godine su značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata, kazao je direktor Jevto Eraković i dodao da je više ljekara zasnovalo radni odnos u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, nego što je napustilo.

Eraković je rekao da je KCCG tokom prošle godine ispunio sve zacrtane zadatke i ciljeve, pa čak ih i premašio u pojedinim oblastima.

"U većem broju klinika nabavljena je nova, savremena oprema i otpočeta primjena brojnih procedura, dok su renoviranjem i adaptacijom prostora značajno unaprijeđeni uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata u velikom broju organizacionih cjelina", rekao je Eraković agenciji Mina.

On je saopštio da je, zahvaljujući Vladi, kao i prijateljima, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima, koji brojnim donacijama doprinose razvoju KCCG, prošle godine u rekonstrukciju organizacionih jedinica, obnavljanje i nabavku medicinske opreme uloženo gotovo 7,5 miliona EUR, od čega iz budžeta države više od 6,6 milona, a iz donacija skoro milion eura.

Prema riječima Erakovića, nabavljen je najsavremniji aparat magnetne rezonance MR Skyra, jačine 3Tesle, zahvaljujući kojem KCCG svrstan u red malobrojnih evropskih bolničkih centara, koji posjeduju tehničke mogućnosti da građanima pružaju ovaj vid dijagnostike na aparatu jedinstvenom na Balkanu.

Kako je dodao, nabavljeni su i gama kamera, najnovije generacije u Centru za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i raditerapiju i linearni akcelerator.

On je podsjetio da je krajem prošle godine pušten u rad još jedan novi linerani akcelerator, tako da sada Klinika za onkologiju posjeduje tri takva aparata, zahvaljujući čemu za ovu vrstu liječenja neće biti potrebe za upućivanjem pacijenata u zdravstvene centre van Crne Gore, već se kompletan tretman može dobiti u KCCG.

On je kao najveći problem u radu KCCG naveo nedostatak prostora u cilju bolje organizacije Urgentnog centra.

"Urgentni centar je veoma opterećen tokom cijele godine, a posebno u toku ljetnje sezone. Nekad se dnevno pregleda 220, 250, pa i preko 300 pacijenata za 24 sata“, rekao je Eraković i podsjetio da je zgrada KCCG napravljena 1974. godine za tadašnje potrebe glavnog grada i okoline.

On je rekao da će u ovoj godini, uz podršku Evropske komisije i Vlade Crne Gore, početi izgradnja objekta u kojem će biti smještene klinika za infektivne bolesti i za dermatovenerologiju.

Kada je riječ o kadru, Eraković je istakao da su vidljivi pomaci, odnosno da je povećan broj ljekara specijalista i subspecijalista.

"Tokom prošle godine specijalizirala su 44 ljekara, a užu specijalizaciju je završilo njih sedam. Angažovali smo i određeni broj ljekara iz regiona, među kojima su eminentni stručnjaci iz oblasti dječije neurologije i interventne radiologije, koji će svojim znanjem značajno doprinijeti kvalitetu zdravstvene zaštite pacijentima iz ove oblasti, a samim tim i uštedjeti finansijska sredstva, budući da su ranije pacijenti upućivani na liječenje van Crne Gore", kazao je direktor KCCG.

Prema njegovim riječima, određeni broj ljekara je iz privatnog sektora radni angažman nastavio u KCCG, a interesovanje za rad u najvećoj zdravstvenoj ustanovi iskazali su mladi ljekari specijalisti koji su stručna zvanja sticali na univerzitetima širom Evrope.

"Naši kadrovski kapaciteti jačaju iz dana u dan i veći broj ljekara je tokom protekle godine zasnovao radni odnos u KCCG u odnosu na broj ljekara koji su napustili našu zdravstvenu ustanovu", istakao je Eraković.

On je kazao da su u nekim segmentima potrebna kadrovska pojačanja i da je za ovu godinu planirano raspisivanje 24 specijalizacije i 18 užih specijalizacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.