Foto: Printscreen

Burzan ocijenio

"Priča o zakonu bitka protiv nezavisnosti Crne Gore"

Sve što se minulih dana i nedjelja dešavalo u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti bjelodano govori da je u pitanju bitka protiv nezavisnosti Crne Gore i iskaljivanje šovinističkoga, pa i fašističkog bijesa zbog njenoga "bjekstva" iz "srpskoga korpusa", ocijenio je novinar i publicista Danilo Burzan.

Ipak, kako je rekao, državni organi Crne Gore pokazuju da su dosegli visok nivo i osposobljenosti i mudrosti da adekvatno odgovore i na te, kao i na sve slične izazove.

Zakon je, kako kaže Burzan u intervjuu Vikend novinama morao biti usvojen iz najmanje tri razloga.

"Prvo, raniji zakon je davno prevaziđen (iz 70-ih godina minuloga vijeka), drugo, ta oblast je morala biti uređena u skladu sa savremenim civilizacijskim dostignućima i treće – adekvatna pravna regulacija tih pitanja jedno je od potonjih, ali vrlo značajnih potreba punoga konstituisanja crnogorskoga identiteta i države. Da će biti protivljenja i snažnoga otpora – prvenstveno SPC i (veliko)srpske opozicije – znalo se i ranije. To protivljenje je prvenstveno političkoga (velikodržavnoga), a potom i materijalnoga karaktera", rekao je Burzan za Vikend novine.

On smatra da je rješavanje tzv. crkvenih pitanja "jedno od potonjih u konstituisanju obnovljene nezavisnosti i državnoga suvereniteta".

"To se dugo očekivalo, a znali smo poodavno (i vjernici i ateisti) da se sveta Crnogorska pravoslavna crkva mora obnoviti. A svako ko poznaje ovu sredinu i razumije društvene procese zna da je to – iz istorijskih, saznajnih i socioloških razloga – složena rabota za koju se mora imati strpljenja, a to će reći i vremena. Tome uveliko doprinosi neznanje, propaganda i mitomanija, pa je zato ta tematika tek sada došla na red. A prava istina o svemu tome i dalje se teško probija", kazao je Burzan.

Država će u primjeni Zakona, kako je rekao, imati "pune ruke posla".

"Ipak, mislim da će se nastaviti sa već iskazanom mudrošću i da se ništa neće 'lomiti', odnosno da će se ubrzo ispostaviti da nema nikakve 'otimačine' crkava i manastira. No, uprkos tome, biće još puno otpora i nastojanja da se te potrebe države 'oburdavaju'. To će se, vjerujem, prevazilaziti razumom i strpljenjem, a nadam se i da će se lagano i dalje mijenjati svijest i saznanje 'pobunjenika' o pravoj suštini toga Zakona i neminovnih procesa", ističe Burzan.

Između ostalog je ocijenio da su odnosi između Crne Gore i Srbije "prenisko pali, praktično, skoro do dna".

"Vjerujem da će, ipak, uslijediti lagano triježnjenje Beograda, čim se iole razbistri ova 'mutljaga' kojoj su sami dobrano doprinijeli", zaključio je Burzan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.