Porodiljsko u CG koristilo više od 420 očeva u prvih 11 mjeseci
Foto: Ilustracija

Podaci Poreske uprave

Porodiljsko u CG koristilo više od 420 očeva u prvih 11 mjeseci

U prvih 11 mjeseci 2019. godine pravo na porodiljsko odsustvo u Crnoj Gori ostvarilo je više od 420 očeva, podaci su Poreske uprave. To je dvostruko veći broj porodiljskog odsustva očeva u odnosu na 2018.

Iako možda neuobičajeno za Crnu Goru, ako se u obzir uzme naš mentalitet, zvanična statistika pokazuje da iz godine u godinu sve veći broj očeva koristi porodiljsko odsustvo umjesto majki.

"Ukupan broj lica muškog pola... koji se odnose na naknade zarada po osnovu trudničkog, odnosno porodiljskog odsustva, iznosi 421“, saopšteno je portalu RTCG iz Poreske uprave.

U te svrhe je za 11 mjeseci prošle godine isplaćeno oko 496 hiljada eura, dok je godinu ranije, dakle 2018-e, porodiljsko odsustvo očeva državu koštalo oko 519 hiljada eura.

Statistika Poreske uprave pokazuje da raste broj očeva koji se opredjeljuju da odlazak na porodiljsko odsustvo umjesto supruge, odnosno majke djeteta.

"Ukupan broj lica muškog pola koja su u poreskom periodu januar-novembar 2018bila prijavljena porodiljsko odsustvo je 211, dok ih za navedeni osnov tokom 2017. godinu bilo prijavljeno 199 lica“, kazali su iz Poreske uprave.

Posmatrano po opštinama u kojima su očevi iskoristili pravo na porodiljsko odsustvo umjesto majki, odnosno njihovom prebivalištu, najveći broj je prijavljen u Podgorici – 184.

Zatim slijede Bijelo Polje - 36, Nikšić - 34, Bar - 25, Herceg Novi i Cetinje po 15, Danilovgrad i Budva po 14, Pljevlja 11, Berane 10, Tivat - 9, Ulcinj i Kotor po osam.

U Rožajama i Kolašinu registrovano je po sedam porodiljskih odsustava očeva, u Tuzima pet, Plužinama, Plavu i Mojkovcu četiri, Andirjevici tri, a u Petnjici i Gusinju po jedno lice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.