Sarajevo danas najzagađeniji glavni grad u svijetu
Sarajevo, Ilustracija

Sarajevo danas najzagađeniji glavni grad u svijetu

Prema mjerenjima kvaliteta vazduha u glavnim gradovima u cijelom svijetu, Sarajevo je oko 19.00 sati bio najzagađenija prijestonica.

Podaci stranice AirVisual pokazuju da indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 464, što se smatra izuzetno opasnim i nezdravim vazduhom, javlja Anadolija.

Odmah iza Sarajeva na drugom mjestu najzagađenijih glavnih gradova u svijetu je Daka, prijestonica Bangladeša, sa indeksom 281.

Slijede Delhi sa indeksom od 252, Kabul 210, Kanbera, glavni grad Australije, 182 i Priština sa indeksom 181.

Iz Udruženja Eko Akcija su takođe izdali saopštenje u kojem građane Sarajeva upozoravaju na nezdrav vazduh u gradu.

“Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!“, naveli su iz Eko Akcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.