Bijelo Polje jedina opština na sjeveru u kojoj su radnici brojniji od penzionera
Bijelo Polje

U 11 crnogorskih opština ima više penzionera nego radnika

Bijelo Polje jedina opština na sjeveru u kojoj su radnici brojniji od penzionera

U 11 crnogorskih opština ima više penzionera nego radnika, u tri su nezaposleni brojniji od zaposlenih, a u Rožajama i Plavu više je i korisnika socijalne pomoći nego radnika.

Vijesti, pozivajući se na podatke o broju zaposlenih, penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći – računale su i broj članova domaćinstva za koje se dobija materijalno obezbjeđenje porodice.

U nekim registrima nema podataka za nove opštine Gusinje, Petnjicu i Tuzi, već su u istraživanju sabrani sa gradovima od kojih su se odvojili, zbog čega je analizom obuhvaćena 21 opština, od ukupno 24.

Podaci su dobijeni iz zvaničnih izvora Monstata, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja. Svi podaci se odnose na novembar prošle godine, osim za broj nezaposlenih koji je iz oktobra.

Najlošija socijalna karta je kod Plava i Gusinja. U toj nekada jedinstvenoj opštini sada ima 1,4 hiljade zaposlenih, dok su ostale tri kategorije brojnije. Nezaposlenih ima 2,2 hiljade, penzionera 1,53 hiljade, a korisnika socijalne pomoći 1,69 hiljada. Broj takozvanih izdržavanih stanovnika je četiri puta veći od onih koji privređuju.

Slična situacija je u Rožajama, gdje ima 3,2 hiljade zaposlenih a 5,36 hiljada korisnika socijalne pomoći. Nezaposlenih je 3,48 hiljada, a penzionera 2,6 hiljada. U tom gradu su čak 24 odsto stanovnika korisnici socijalne pomoći.

Tek nešto manje lošija situacija je u ostalim opštinama na sjeveru, što ilustruje i podatak da u Šavniku, koji ima 1,68 hiljada stanovnika, ima više korisnika socijalne pomoći nego u Herceg Novom, gdje živi 30 hiljada građana.

U Andrijevici ima 795 penzionera i 761 nezaposleni, dok je radnika svega 539. Korisnika socijalne pomoći u tom gradu je 327. U Mojkovcu je svaki četvrti stanovnik penzioner. Penzionera ima 1,84 hiljade, dok je zaposlenih znatno manje 1,23 hiljade. Nezaposlenih je 606, a za 389 se daje socijalna pomoć.

U Berana i Petnjici ima 5,2 hiljada radnika, dok je penzionera 5,89 hiljada, a nezaposlenih 5,26 hiljada. Korisnika socijalne pomoći je 3,32 hiljade.

Socijalna situacija kod gradova na sjeveru je nešto manje lošija u Pljevljima, gdje je nešto više od sedam hiljada penzionera i 5,92 hiljede radnika. U tom gradu ima i 1,9 hiljada nezaposlenih i nešto više od hiljadu korisnika socijalne pomoći.

Slično je u Kolašinu sa 1,35 hiljada zaposlenih i 1,49 hiljada penzionera. Taj turistički grad ima 694 nezaposlena i 457 korisnika socijalne pomoći.

U Šavniku je 288 zaposlenih, 340 penzionera, 67 nezaposlenih i 72 korisnika socijalne pomoći. Sličan omjer je u Plužinama sa 652 penzionera, 476 radnika, 162 nezaposlena i 55 korisnika socijalne pomoći. Na Žabljaku je 665 radnika, 728 penzionera, 82 nezaposlena i 46 korisnika pomoći.

Bijelo Polje je jedina opština na sjeveru u kojoj su radnici, njih 8,5 hiljada, brojniji od ostalih kategorija pojedinačno. Penzionera je 7,8 hiljada, nezaposlenih 3,49 hiljada, a korisnika pomoći 2,71 hiljadu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.