Pak:
Doris Pak

Pak:"Mali Šengen" neće proći bez Prištine

Njemačka političarka i šefica ženske grupe EPP u Evropskom parlamentu, Doris Pak, izjavila je da inicijativa "mini Šengen", koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su se, za sada, pridružile Albanija i Sjeverna Makedonija, neće proći bez Prištine.

Pak je u intervjuu za prištinski Express rekla da regionalne inicijative poput ove su u potpunosti uspješne, ali ako su, kako je rekla, "uključene sve zemlje".

"Činjenica je da bez Kosova ona ne može da se dogodi. Da je premijer Edi Rama zaista pristao na to, izdao bi Kosovo", rekla je Pak.

Beograd i Priština, takođe kaže Pak, neće moći da se pridruže Evropskoj uniji, ako prethodno ne riješe pitanje Kosova.

"Ni Srbija, ni Kosovo neće postati dio EU bez rješavanja svojih bilateralnih problema", rekla je Pakova odgovarajući na pitanje prištinskog Expresa da li će se dijalog Beograda i Prištine završiti, kako se navodi, "uzajamnim priznavanjem nezavisnosti dviju država na sadašnjim granicama".

Pakova kaže da prošlost ne bi trebalo da ometa ovaj proces.

Prema njenim riječima, današnje blagostanje građana i sudbina budućih generacija trebalo bi da budu pokretačka snaga "objema stranama".

Podjela teritorije, kaže, nikome nije u interesu i to bi stvorilo samo probleme.

"Zalažem se za sporazum zasnovan u okviru postojećih granica između dviju zemalja, što bi riješilo i sva preostala pitanja koja bi se mogla sprovesti u praksi", rekla je Pak.

To takođe znači da plan Martija Ahtisarija, na kojem, kako kaže, počiva kosovska nezavisnost, mora biti ispunjen.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.