Iran dozvolio ukrajinskim istražiteljima da ispituju djelove olupine aviona

Iran dozvolio ukrajinskim istražiteljima da ispituju djelove olupine aviona

Iranske vlasti dozvolile su ukrajinskim istražiteljima pristup djelovima olupine ukrajinskog aviona koji se srušio kod Teherana.

Iz kancelarije ukrajinskog predsjednika je saopšteno da će dijelovi olupine ukrajinskog aviona biti ispitani kasnije tokom dana.

U saopštenju se navodi da je istraga još u početnoj fazi i da je sada još rano za objelodanjivanje detalja.

Dodaje se i da se od članova porodica Ukrajinaca koji su poginuli u avionskoj nesreći uzimaju DNK uzorci da bi se identifikovala tela žrtava, prenosi AP.

Iran je pozvao kompaniju Boing da uzme učešće u istrazi o padu putničkog aviona boing 737-800, u kojem je u srijedu, u trenutku pojačanih tenzija između SAD i Irana, poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Poziv je uslijedio nakon što su američki zvaničnici saopštili da je vrlo vjerovatno da je avion nenamjerno oborila iranska protivavionska raketa.

Iranska državna agencija IRNA citirala je portparola iranskog ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da je Iran pozvao Ukrajinu i Boing da učestvuju u istrazi.

Portparol Abas Musavi rekao je i da Iran pozdravlja učešće eksperata iz svih zemalja iz kojih dolaze nastradali u tragičnom padu aviona.

Američki, kanadski i britanski zvaničnici su saopštili da je vrlo vjerovatno da je Iran oborio putnički avion koji je letio iz Teherana za Kijev.

Naveli su i da je moguće da je to učinjeno greškom, budući da je ukrajinski avion pao nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smještene američke trupe, a usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani.

Musavi je prenio i da Iran traži od kanadskog premijera Dzastina Trudoa i drugih vlada da istražnom komitetu dostave sve informacije o padu aviona koje posjeduju.

Iranski zvaničnici su inače odbacili optužbe da je avion oborio projektil, navodeći da je letjelica najvjerovatnije pala zbog tehničkih problema.

U danu kada je avion pao, načelnik iranske organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedzadeh je poručio da crne kutije, koje su pronađene, neće biti predate "Boingu".

Iran je pozvao sve zainteresovane strane za istragu pada aviona da učestvuju u istrazi.

Portparol vlade Irana rekao je da, prema međunarodnim pravilima, učešće u istrazi o padu aviona mogu da uzmu Iran, kao država u kojoj se nesreća dogodila, aviokompanija i država koja je vlasnik aviona, odnosno Ukrajina, fabrika čiji je avion - Boing, kao i zemlja u kojoj je napravljen motor aviona, Francuska.

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Njemačke i Britanije.

Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Njemačke i troje iz Britanije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.