Amfilohije: Na ovom Zakonu budućnost Crne Gore mogu graditi samo oni koji su izgubili svijest i savjest
Foto: MCP

U manastiru Duljevo u Paštrovićima

Amfilohije: Na ovom Zakonu budućnost Crne Gore mogu graditi samo oni koji su izgubili svijest i savjest

Mitropolit SPC Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom službu u manastiru Duljevo u Paštrovićima.

Kako je saopšteno na sajtu MCP, Amfilohije se osvrnuo i na Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je nazvao ''bezakonim zakonom''.

''Donijeli su bezakoni zakon kojim se otimaju hramovi Božji. A ko su ti koji donose takve zakone? To su oni ispunjeni duhom ubica arhiđakona Stefana. Među njima čak ima vjerovatno i onih koji slave slavu arhiđakona Stefana. Oni su ti koji nastavljaju taj bogoubilački i bratoubilački duh“, istakao je on.

Naglasio je da su sve rasprodali, te da su još ostali hramovi Božji da ih rasprodaju i potroše.

„Kao što su potrošili sva preduzeća i ostavili bez hljeba toliki narod ovdje u Crnoj Gori“, kazao je Amfilohije.

Dodao je da je sve što je časno i čestito sagrađeno u Crnoj Gori, sagrađeno na'' krajeugaonom kamenu – Hristu Gospodu.''

„Jedno bi trebalo da znaju ovi naši koji donose takve bezakone zakone: boreći se protiv onoga što je vječno i neprolazno u Crnoj Gori, lišavju Crnu Goru svega što je vječno, iako se kunu u vječnu Crnu Goru. To je bezumlje i bespamet“, poručio je Amfilohije.

Dodao je da nijedan okupator kroz istoriju nije donio takvo bezumlje kakvo su donijeli donosioci ovoga zakona.

„Sva zavještanja onih koji su gradili ove svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji oskrnave te svetinje. I ono što se događa je tragično. Zakon takvog tipa postojao je u vrijeme prokletog cara Dukljanina, to treba da znate i vi i svi u Crnoj Gori. On je bio donio zakon kojim je oteo sve hramove hrišćanske i ubijao hrišćane. Kalendar je pun mučenika iz vremena cara Dukljanina“, kazao je on.

Rekao je da je diskriminatorski zakon o slobodi vjeroispovijesti zapravo poricanje Milanskog edikta o slobodi vjere iz 313. i povratak zakonodavstvu prokletog cara Dukljanina.

„Na tome graditi budućnost Crne Gore mogu samo oni koji su bezumni, koji su izgubili savjest i svijest“, poručio je Amfilohije.

Današnjoj liturgiji u manastiru Duljevo prisustvovali su predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević i bivši predsjednik budvanskog opštinskog parlamenta Đorđije Vujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.