Šehović: U ovoj godini biće uloženo 100 miliona eura u kapitalne projekte
Damir Šehović

Šehović: U ovoj godini biće uloženo 100 miliona eura u kapitalne projekte

Nespornan je napredak, kada je riječ o našem obrazovnom sistemu, no pred tim resorom ima još puno posla, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Ministar je naveo i da najavljeno povećenje zaposlenima u resoru prosvjete, od 9 i dodatnih 3 odsto, najveće povećanje prosvjetnim radnicima u regionu, te da Vlada radi sve kako bi poboljšala materijalni položaj zaposlenih u prosvjeti.

"Rezultati poslednjeg PIS-a testiranja, prema kojem se Crna Gora našla na 52. mjestu od  79 država, pokazalo je da naš obrazovni sistem napreduje ali da smo daleko od cilja. Upravo zbog toga smo krenuli u reformu zakonodavnog tima 2017. godine gdje smo željeli da napravimo korak naprijed definitivno da nam do konačnog cilja još dosta treba, da nas na tom putu dosta posla čeka ali nam entuzijazma i želje nće faliti i da ćemo se odgovorno odnositi prema obavezama, koje moramo kao društvo da prihvatimo, da bi smo u konačnom dobili onakav obrazovni sistem kojem svi težimo", kazao je Šehović u intervjuu za Novu M.

Upitan da li će novčana satisfakcija uticati podsticajno na zaposlene u prosvjeti, Šehović kaže da su postigli dogovor da to povećanje bude 9+3, što znači da smo su se opredijelili za najveće povećanje zarada u proteklih 12 godina, to povećanje predstavlja najveće povećanje zarada prosvetnim radnicima u regionu.

"Parelelno sa tim materijalni položaj zaposlenim u prosveti smo pokušali da poboljšamo i većim izdvajanjima za rješavanje njihovih stambenih potreba. Potpisali smo sporazum kojim smo se kao Vlada u naredne tri godine planirali da izdvojimo 2,1 milion za te namjene. Još jedan od rezultata reforme je Fond za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima, a koji je  u 2019. iznosio  miliona eura", rekao je Šehović.

Dodajući  da je Fond za kvalitet i talente važan mehanizam i on predstavlja motivaciju najboljim učenicima i nastavnicima, kako finansijsku tako  i drugu jer želimo da skrenemo pažnju javnosti na najblje u ovom društvu.

"Ministarstvo prosvjete  u saradnji sa NVO sektorom, pokrenulo je novi sistem borbe protiv nasilja u školama, biće otvorena posebna SOS linija, formirani su i  školski timova protiv nasilja, biće povećana odgovornost direktora, i uvedene strože disciplinske mjere protiv učinika. Zbog toga smo sa NVO sektorom izradil akcioni plan, formirali centralni tim pri ministarstvu prosvjete, koji će se baviti problematikom vršnjačkog nasilja. Otvorićemo i posbnu SOS liniju koje će pomoći da slučajeve vršnjačkog nasilja smanjimo, posebno važnom cijenim i povećanu odgovornost direktora obrazovnih ustanova jer oni imaju posebnu odgovornost, svi koji adekvatno ne odgovore na slučajeve vršnjačkog nasilja rizikuju da budu smijenjeni", naveo je Šehović.

Na pitanje koliko je novca planirano za kapitalne projekte u narednoj godini, Šehović kaže da se kroz saradnju sa evropskom investicionom bankom i njemačkom KFV bankom i iz budžeta opredijelilo 100-inak miliona eura koje će se uložiti u 40-tak kapitalnih projekata.

"To znači da ćemo samo ktroz aranžman sa bankom savjeta evrope sagraditi još 7 vritća, od kojih će 4 biti u glavnom gradu, po jedan u BP, Plav i Berane, sagraditi 4 škole u Pg, rekonstruisatai vrtiće i srednje škole", rekao je on.

Ministar zaključuje da resor na čijem je čelu u 2020. čeka ozbiljan posao koji je usmjeren na promjenu načina razmišljanja u učionici, da se ne uči za ocjenu već je bitno znanje, potrebno je kaže staviti akcenat na interakciju, buđenje želje na saznanjima, moticvaciju, a mnogo manje na reporodukciju naučenog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.