Kašćelan uz ličnu kartu napušta CG
Slobodan Kašćelan

Kašćelan uz ličnu kartu napušta CG

Kotoraninu Slobodanu Kašćelanu, koji se brani sa slobode za krivično djelo zelenašenje, oduzet je pasoš u cilju sprečavanja napuštanja države. Ali, to ga ne ograničava da uz ličnu kartu, koju posjeduje, napusti Crnu Goru. Kašćelanu je izrečena mjera obaveznog javljanja OB Kotor dva puta mjesečno, piše Dan.

Krajem 2019. godine podgorički Viši sud proslijedio je dopis Upravi za izvršenje krivičnih sankcija o prihvatanju jemstva za Kašćelanovu slobodu.

“Proslijeđen je dopis da je u depozit suda položen iznos jemstva i da je u korist Države Crne Gore upisana hipoteka na nepokretnostima datim na ime jemstva i da okrivljenog treba pustiti iz pritvora”, saopšteno je ranije za Danu iz Višeg suda.

Vijeće podgoričkog Višeg suda prihvatilo je ponuđeno jemstvo u nekretninama vrijednim 444.000 eura i 5.000 u novcu. Bliski srodnici Slobodana Kašćelana garantovali su imovinom da će na taj način biti obezbijeđeno njegovo prisustvo u daljem toku postupka koji se vodi pred vijećem sudije Višeg suda u Podgorici Dragoja Jovića.

Založene nepokretnosti i iznos od pet hiljada eura biće oduzeti u slučaju da Kašćelan pobjegne, a mjera zatvora će se primijeniti ako se ne bude odazivao redovno sudskim pozivima.

Kašćelan je uhapšen u Češkoj 13. decembra 2018. godine. Iz policije su tada saopšti li da je prije hapšenja često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, zbog čega su morali da sarađuju sa kolegama iz Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i sa Kosova.

Češke vlasti su ga u februaru izručile Crnoj Gori. Crnogorska policija Slobodana Kašćelana je označila kao vođu kotorskog “kavačkog klana” koji je u sukobu sa takozvanim „škaljarskim klanom“.

Prema navodima optužnice Kašćelan je navodno Milanu Dragoviću dao 50.000 eura na kamatu, a iznos kamate bio je deset odsto. S njim je, navodno, stupio u kontakt preko optuženog Gorana Ljubatovića.

Tokom februara prošle godine pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici Slobodan Kašćelan je kazao da se u Češkoj, gdje je uhapšen po potjernici Crne Gore, nije krio i da je imao iznajmljeni stan u centru Praga. Istakao je da se nije skrivao i niti bježao od policije, te da se po Pragu kretao slobodno. Naveo je tada i da je u Češku otišao na liječenje. Prilikom saslušanja predočio je medicinsku dokumentaciju o liječenju u Češkoj, koja je potvrdila njegove navode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.