Sančes izabran za mandatara nove vlade
Foto: Beta/AP

Okončana jednogodišnja politička kriza

Sančes izabran za mandatara nove vlade

Parlament Španije danas je tijesnom većinom izabrao lidera socijalista Pedra Sančesa za premijera nove vlade, čime je okončana gotovo jednogodišnja politička kriza u četvrtoj po veličini ekonomiji evrozone.

Za izbor Sančesa, dosadašnjeg premijera i lidera vladajuće Španske socijalističke radničke partije (PSOE), glasalo je 167 poslanika, protiv je bilo 165, dok je 18 bilo uzdržano.

U prvom krugu glasanja u nedjelju, Sančes nije dobio podršku 176 od 350 poslanika, što se i očekivalo, zbog čega mu je danas, u drugom krugu, bilo dovoljno da dobije prostu većinu - više glasova za nego protiv.

PSOE će predvoditi manjinsku vladu u kojoj će joj partner biti ljevičarska koalicija Ujedinjene možemo (Unidas podemos) Pabla Iglesijasa.

Španci su u 2019. dva puta glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Socijalisti su i u aprilu i u novembru osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu mandata.

Poslije izbora održanih 10. novembra, Sančes je postigao koalicioni sporazum s koalicijom Ujedinjene možemo s kojom socijalisti zajedno imaju 155 od 350 mjesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu nedostaje im 21 poslanik.

Sančes je u petak postigao dogovore sa više malih stranaka koje su obećale da će u drugom krugu glasanja biti uzdržane i tako omogućiti da Sančes bude reizabran za premijera.

Lider PSOE je postao premijer u junu 2018. pošto je parlament izglasao nepovjerenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, a na čelu tehničke vlade bio je nešto manje od godinu dana.

Nova Sančesova vlada biće prva koaliciona u Španiji od obnove demokratije 1978. godine, tri godine poslije smrti dugogodišnjeg fašističkog diktatora Franciska Franka.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.