Božićna liturgija u Podgorici, hiljade vjernika na pričešću
Foto:MCP

Hram Vaskrsenja Hristovog

Božićna liturgija u Podgorici, hiljade vjernika na pričešću

U sve hramove Mitropolije crnogorsko-primorske jutros su se slile rijeke vjernika na liturgijsku proslavu Božića.Mitropolit Amfilohije služio je sa sveštenstvom centralnu Božićnu Liturgiju u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

Nakon pričešća hiljada vjernika uz božićni program Dječjeg crkvenog hora „Sveti Kozma Etolski“, vjernima se obratio Mitropolit Amfilohije tradicionalnim Božićnim pozdravom: Mir Božji! Hristos se rodi!

„Nek je blagosloven rođendan Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista kroz čiji rođendan i naše rođenje dobija vječni i neprolazni smisao. Hristos Gospod, najljepši rođeni na zemlji, osvećuje svako rođenje“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

A Presveta Djeva, dodao je on, ona osvećuje svaku majku svojim rođenjem.

„I svakom djetetu rođenom na zemlji daruje vječni i neprolazni, besmrtni život. To je smisao ovoga divnoga događaja“, rekao je on.

On je rekao da ga raduje što je naš narod sve bliži poznanju te svete istine, posebno u Crnoj Gori.

„To se pokazalo i ovih dana u pripremi postom i molitvom, i molitvenim podvigom pripreme za ovaj veliki i sveti praznik kroz one hodove kroz ovaj grad i širom Crne Gore koji su se odrazili na sve ljude i na sve narode u Evropi“, rekao je Amfilohije.

00205c36ae64473209fdaaf69bcb0f15a25883e2ce08f693d5f5f55ae1ff62434c0efbf33a568

Foto:MCP

Posebno je pozdravio sveštenike iz Albaske pravoslavne crkve Nikolu i Aleksandra Petanija koji su donijeli blagoslov Arhiepiskopa albanskog Anastasija. Dodao je i da je ražalošćen jer su oni ulazeći u Crnu Goru bili zaustavljeni na našem graničnom prelazu kada su rekli da idu na Liturgiju u Podgoricu.

„Sramota je to onih koji su to naredili. Nije kriv taj koji je bio na granici, već oni koji su mu naredili da se tako bezumno i nečovječno ponaša prema sveštenicima naše Pravoslavne crkve“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da se taj bezbožni, bratomrzački i bratoubilački duh nažalost ponovo povampiruje na našim prostorima.

„Ali, slava Bogu, slabašan je on, a sve je više Božjega Duha, Duha Hristovoga, Duha koji priziva mir i ljubav, i zajednicu među ljudima koja ukida sve podjele među ljudima i narodima zemaljskim“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.