Janjić: Vlast izabrala dobar momenat i dobro upravlja trenutkom
Dušan Janjić

Ne dozvoliti zloupotrebu dešavanja

Janjić: Vlast izabrala dobar momenat i dobro upravlja trenutkom

Vlast u Crnoj Gori izabrala je dobar momenat i dobro upravlja ovim trenutkom, kazao je za TVCG politički analitičar Dušan Janjić.

Za Dušana Janjića distanciranje Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) od izjava pojedinih opzicionih lidera je jedina racionalna i logična reakcija.

Janjić smatra da crkva želi da isključivo ona pregovara u narednom procesu ukoliko dođe do dijaloga između države i crkve ili eventualnog sudskog procesa. Sa druge strane, Janjiću je jasno da Demokratski front (DF) ima sasvim drugačiji cilj.

"Što se tiče DF-a normalno je da oni žele da tu mobilizaciju iskoriste za izbore i promjenu vlasti. Sama crkva nije spremna da preuzme kontrolu nad nezadovoljstvima jer stvari izmiču kontroli, a to znači da im političari preuzimaju kontrolu, a oni imaju svoje interese - status, identitet, plus imovina i zato im ne odgovara da stranke to rade, jer oni žele da pregovaraju sa državom", smatra Janjić.

Vlast u Crnoj Gori izabrala je dobar momenat, kaže sagovornik TVCG i dobro upravlja ovim trenutkom. Ne vidi Janjić prepreka za dalji dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti i vjeruje da je konkretne probleme moguće rješavati mimo poltizacije. Važno je samo ne dozvoliti da bilo ko zloupotrijebi dešavanja u Crnoj Gori. Zato Janjić smatra da, prije svega Beograd, mora da shvati dimenzije ruskog uticaja na događaje i u Srbiji i u Crnoj Gori. Beograd mora mijenjati politiku prema Podgorici, izričit je Janjić.

"Kao cilj je postavljeno da su Srbi konstitutivan narod i to vam vezuje ruke, a vama sad Srbe predstavljaju stranke koje nijesu sve srpske, ali su proruske. Tako da je to dupla veza. Borite se za konstitutivni narod, ne priznajete multikulturalnu Crnu Goru i imate veliki ruski uticaj, zato nije lako, zato su njegove izjave nedosljedne", ocijenio je Janjić.

Osvrnuo se Janjić i na vandalski i necivilizacijski čin, paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Događaj koji je za svaku osudu kaže Janjić i podsjeća.

"Poslata je poruka da je jedna ambasada i jedna zastava dohvatljiv cilj. Ništa nijesmo naučili iz napada na američku, njemačku, hrvatsku i slovenačku ambasadu 2008, i to nije dobro", ističe Janjić.

Ukazuje Janjić na stalnu Vučićevu tezu da se neće ugrožavati nezavisnost i teritorijalni integritet Crne Gore. To je ta crta na koju se Vučić trudi da ne zgazi.

"Ja u ovom momentu ne umijem da sudim koliki je prostor njegovog djelovanja, ako oko sebe ima Dačića, Nikolića, a na ulici ima jaku prorusku struju, Savez za Srbiju itd. ", dodaje Janjić

Beogradski analitičar ocjenjuje da bez obzira na to što je riječ o dvije nezavisne i međunarodno priznate države, dešavanja u Crnoj Gori mogu se reflektovati i u Srbiji.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.