Joanikije: Nećemo klonuti duhom; Amfilohije: Čudo Božije što se događa sa nama Crnogorcima (VIDEO)
Foto:Kodex

Hiljade vjernika na tradicionalnom nalaganju badnjaka

Joanikije: Nećemo klonuti duhom; Amfilohije: Čudo Božije što se događa sa nama Crnogorcima (VIDEO)

U više crnogorskih gradova večeras su u organizaciji Mitropolije crnogorsko - primorske nalagani badnjaci, čime je na tradicionlana način proslavljen Badnji dan uz veliki broj vjernika.

Tradicionalno, rijeka vjernika slila se kod Crkve Sv. ap. Petra i Pavla u Bijelom Polju gdje je nalaganje Badnjaka blagoslovio episkop budmljankso nikšićki Joanikije. Vladika je zahvalio vjericima na podršci crkvi i poručio da "nećemo klonuti duhom u vremenima kada crkva doživljava veliku nepravdu". On je ukazao na posebnost ovogodišnjeg Božića, koji je po mnogo čemu izuzetan događaj.

„Pokazali  ste veliku ljubav prema svojim svetinjama, i mi ćemo i dalje se boriti za pravdu. I nije nam ništa nepoznato što u ovom svijetu trpimo nepravdu, jer i Gospod Isus Hristos je bio klevetan, ružen, gonjen i razapet, ali je pobijedio svojom ljubavlju i božanstvom trijumfovao i vaskrsao, nad svakom nepravdom, zlom i smrću. Mi sa njime dijelimo sve što nas u životu snađe, i zato uvijek idemo naprijed za Hristom ne posustajući. Nećemo klonuti duhom u ovim vremenima, kada je naša crkva u našoj državi diskriminisana, i kada se krše vjerske slobode, i kada crkva doživljava veliku napravdu i kada se prijeti gonjenjem i otimanjem svetinja, mi smo dužni da se suprostavimo zlu,  i to odlučno i hrabro i do kraja. A kako ćemo se oduprijeti? Hrišćanski, istinom i pravdom i dobrnim argumentima, koje ćemo stalno saopštavati, uvijek pozivajući na razum, dogovor, dijalog i mir.“, besjedio je Joanikije.

U Bijelom Polju je priređen i fantastičan vatromet i bakljada što je dodatno ozarilo lica vjernika i obasjalo nebo iznad snijegom prekrivenog grada na Limu.

Amfilohije: To je čudo Božije ovo što se ovih dana događa u Crnoj Gori

Veliki broj vjernika prisustvovalo je tradicionalnom nalaganju badnjaka ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici koje je prije loženja osveštao mitropolit Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.Nalaganju badnjaka prisustvovao je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

On je kazao da je ovo što se ovih dana događa u Crnoj Gori jedno od najznačajnijih čuda Svetog Petra Cetinjskoga i Svetog Vasilija Ostroškoga.

„To je čudo Božije što se događa sa nama Crnogorcima koji ovdje živimo.Vjerujte mi, a to kažu i drugi ljudi, nigdje u Evropi se ne može dogoditi, ni u Evropi ni u Americi – ovaj oganj Božji, ova vjera, ovaj narod Božji, obasjan istinom Božjom, pravdom Božjom, ljubavlju Božjom“, istakao je on

Rejkao je da je "oganj nebeski, koji je bio prisutan u duši ovoga naroda, ponovo zaplamsao širom Crne Gore".

„Nema nikakve druge ni partije ni sile, ni države ni vlasti koja bi mogla da sabere ovoliko divnoga, Božjega naroda oko sebe, kao što je sabrao ovaj sveti Božji znak od Nikšića do Pljevalja, do Bijelog Polja do Berana, od Podgorice do Kolašina i Mojkovca, do Žabljaka gdje narod na minus jedanaest, po snijegu koji pada, hodi putevima Svetih Božjih ljudi. Nije to neka naša zasluga, pa da se hvalimo, nego je to čudo Božje koje se projavilo kroz ovaj narod, kroz ovu djecu“, kazao je on. Posebno je u svom obraćanju vjernima prizvao blagoslov Božji na djecu.

„Nigdje nema ovakve djece na svijetu, ja vam to kažem. A prošao sam cio svijet. Pogledajte ih kakva su… Da se i mi ugledamo na njih, jer je Gospod rekao: Budite kao djeca, ako hoćete da zadobijete Carstvo nebesko“, poručio je on.

0020a6905080b730d23f762223fbb65bf9da4aea4d6e179cb9e121a02315cc5b3a3d93f81bf801080x675

Posebno je naglasio da ovdje nema nikakvih ni partija ni politika.

„Ovdje Gospod probudio srce ovoga naroda i to je ono što je najsvetije i najblagoslovenije. U tome je budućnost, ne samo Crne Gore nego i Evrope i čitavog svijeta – u ovom duhu, u ovom dahu, u ovom ognju koji je sišao s nebesa“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije je poželio Božji blagoslov i onima koji se ne slažu sa Crkvom Božjom u Crnoj Gori.

Vjernicu su bakljama  napravili vatreni obruč oko manastira Đurđevi stupovi u Beranama.

krstplameni620x0

Berane, foto:Screenshot

Nalaganje Badnjaka u Nikšiću  ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog  blagoslovio je vladika Metodije, iguman Cetinjskog manastira.

U Budvi su Badanjaci nalagani ispred: manastira Podmaine, Crkve Sv. Petke, Crkve Sv. Trojice, Saborne crkve – Tudorovići, Crkve Sv. Ilije – Petrovac, manastira Praskvica i manastira Stanjevići

viberimage20200106164022

Foto:MCP

u Baru ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

viberimage20200106173303

Foto:Krsto Plamenac

Toplina naloženih badnjaka ogrijala je i Ulcinjane kod Crkve Svetog Vasilija Ostroškog – Briska gora u Ulcinju.

viberimage20200106185850

Foto:MCP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.