Vladika Metodija: Progovorili su kroz nas naši preci a okupili su nas svetitelji
Foto:Anadolija

Vladika Metodija: Progovorili su kroz nas naši preci a okupili su nas svetitelji

Mitropolit Amfilohije i Episkop dioklijski Metodije blagosiljali su sa sveštenstvom i vjernim narodom i osveštali badnjake pred Cetinjskim manastirom.

Po viševjekovnoj tradiciji, prvi badnjak su donijeli i naložili predstavnici Bajica – Martinovića i Borilovića, a onda predstavnici svih crnogorskih krajeva.

U ime Bajica,sabrane oko badnjaka pozdravio je Ivan Martinović koji je rekao da mu je čast što ima priliku da u ime bajičkih bratstava Martinovića i Borilovića nalaže badnjak, kako su to činili i njegovi preci.

„I to na najljepšeem svetom mjestu, kako se to čin već tri i po vijeka, pred svetim manastirom u kojem se za svoj narod i svetu vjeru pravoslčavnu molio Sveti petar Cetinjski i ostale vladike svetorodne loze Petrovića“, kazao je on.

Rekao je da je ubijeđen da će najveći praznik mira i ljubavi ukloniti sjenke nad Balkanom, posebno one koje su se nadvile nad Crnom Gorom.

„Jer, razvedriće se nebo s kojeg nas posmatraju sveci koji su nam pomagali kroz vjekove da se borimo za krst časni i slobodu zlatnu. Zato, i moj i vaš bratski zagrljaj našoj braći na Kosovu svetom, Republici Srpskoj, Srbiji i svuda gdje živi naš pravoslavni narod“, poručio je Martinović.

Za one koji su skrenuli s puta naših predaka, malobrojne i kolebljive, rekao je da se nada da će ih oganj banjaka vratiti na taj put.

„Put koji vjekovima trasira naša sveta Crkva na koju danas nasrću oni za koje se molimo da im Gospod razbistri razum“, poručio je Ivan Martinović.

Pozdravljajući sabrane tracionalnim „Mir Božji“! Hristos se rodi!“, Mitropolit Amfilohije je rekao da Crkva Božija ovdje postoji od cara Konstantina, a ne od juče, što svjedoči i titula Episkopa dioklijskog Metodija.

„Ne samo 800 godina što imamo od Ilariona sa Miholjske Prevlake i od Svetoga Save, nego je od cara Konstantina ova Crkva Božija. Evo svjedoka, Vladike dioklijskoga, našega Metodija“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika dioklijski i iguman cetinjski g. Metodije je potom, burno pozdravljen od sabranog vjernog naroda, rekao da je Hristovim rođenjem svijetu zasijala svjetlost razuma.

„A najveći dar koji je Gospod dao ljudskome rodu, pored slobode, jeste i taj razum. Svih vjekova i kroz sva pokoljenja čovjek je taj razum upotrebljavao na način da je svijet danas došao u takvo stanje da se postavlja pitanje opstanka cijele planete. Tako upotrebljavan razum, koji je postao izvor mraka, doveo je cjelokupnu planetu, ne samo ovaj naš mali prostor ovdje u jedno bezizlazno stanje i svima prijeti sveukupno uništenje“, rekao je Vladika dioklijski.

Dodao je da su moćnici ovoga svijeta pohlepom, silom, moći, vlašću, gramzivošću i svim onim čime misle da ovladaju drugim ljudima i prostorima doveli cijelu planetu u ćorsokak.

„A tropar koji mi pjevamo i praznik kome idemo u susret, svjedoče da idemo zajedno sa onim mudracima koji su išli i istinski tražili svjetlost Božansku i svjetlost razuma, i istinsku mudrost. Dovela ih je zvijezda pred Vitlejemsku pećinu. I u Bogomladencu, djetetu nezaštićenom i malom prepoznali su Boga. I u svakom od nas, koji bude u stanju da u djetetu i u bratu i bližnjemu prepozna Boga, da otkrije Boga u Bogomladencu djetetu, otkriće se Bog u srcima našim“, rekao je Vladika Metodije.

Rekao je da je "naš narod u ovom trenutku možda jedini na svijetu koji pokazuje da zna šta je istinski smisao života".

„Progovorili su kroz nas naši preci, okupili su nas svetitelji, ćivoti Svetoga Vasilija, Svetoga Petra Cetinjskoga. Izveli su taj divni narod na ulice, desetine hiljada koje svjjedoče Bogomladenca i idu za onim mudracima prema Vitlejemskoj pećini. Ja sam zbog toga radostan što sam vidio u svome životu najveće čudo koje se desilo u našoj zemlji, možda u ovome trenutku jedino u cijelome svijetu“, rekao je on.

Vladika je naglasio da je to ono što treba da održimo i očuvamo da bi se Hristos rodio u srcima našim.

„Da bi svi jedan druugoga zagrlili, da bi se mirbožali ujutru, da bi se Hristovim tajnama pričestili i time se hranili i radovali jedni ni drugima i Hristu Bogu našemu“, zaključio je Vladika Metodije, prenosi sajt Mitropolije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.