Irinej: Narod Crne Gore pokazuje da čuva svoju srpsku i pravoslavnu vjeru
Paljenje Badnjaka, Hram Svetog Save, Foto: Masanori Jošida/Alo

Irinej: Narod Crne Gore pokazuje da čuva svoju srpsku i pravoslavnu vjeru

Paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu danas je prisustvovalo više od 1.000 vjernika.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej pozvao je na jedinstvo srpskog naroda u Srbiji i van nje, a posebno u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

"Neka vas Gospod blagoslovi i neka vam je srećan praznik i našoj dragoj Republici Srpskoj. Mi smo jedan jedinstven narod. Sve nam je zajedničko, to bih želio da bude i sa našom Crnom Gorom. Na našu veliku radost, narod Crne Gore ovih dana pokazuje da je srpskog porijekla, da čuva svoju srpsku i pravoslavnu vjeru i da time pokazuje jedinstvo sa srpstvom kako sa otadžbinom kao i van nje", poručio je patrijarh Irinej.

Paljenju badnjaka ispred Hrama Sveto Save na Vračaru prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Pravoslavni vjernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas proslavljaju Badnji dan i dočekuju Božić.

Vjernici danas i u svojim kućama pale badnjak, a u Beogradu je ispred više crkava organizivano paljenje badnjaka.

Posle paljenja badnjaka ispred Hrama, u kripti Hrama održano je bogosluženje, a djeca su na platou mogla da se fotografišu sa jaganjcima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.