Amfilohije: Širite ljubav i bratsku slogu; Mihailo: Zakon osnov pravne i evropske CG
Foto: Anadolija

Odvojeno nalaganje badnjaka

Amfilohije: Širite ljubav i bratsku slogu; Mihailo: Zakon osnov pravne i evropske CG

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) su i ove godine nalagali badnjake u odvojenim ceremonijama.

Mitropolija crnogorsko-primorska je centralnu cermoniju nalaganja badnjaka organizovala ispred Cetinjskog manastira, dok su vjerenici CPC nalagali badnjake ispred dvora kralja Nikole na Cetinju.

Kao i prethodnih godina dvije crkve su organizovale odvojeno nalaganje badnjaka i u ostalim crnogorskim gradovima.

Ispred Cetinjskog manastira gde je badnjak palila SPC bilo je prisutno 800 ljudi, dok je ispred Dvora kralja Nikole bilo 600 pristalica CPC, rečeno je agenciji Beta u policiji.

2020010624018883450966044

Nalaganje badnjaka SPC kod Cetinjskog manastira, foto: Anadolija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vjernike da šire ljubav i bratsku slogu, dok je mitropolit CPC Mihailo poručio da je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti osnov pravne i evropske Crne Gore,javlja Anadolija.

2020010624018897950966175

Nalaganje badnjaka CPC kod dvorca kralja Nikole, foto:Anadolija

 

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista. Badnji dan je dobio ime po badnjaku koji se, prema drevnom običaju, sa prvim sutonom, unosi u dom uz poseban ritual. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo i pali se uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Uoči Božića slamom se posipa pod, a domovi pretvaraju u vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Isus Hrist, koji je povijen u slamu i kome su se najprije poklonili pastiri. Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze.

Badnji dan i veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.