DPS

OO DPS Mojovac, Kolašin, Plužine, Petnjica i Tuzi

"Crna Gora grabi krupnim koracima ka svom sljedećem odredištu, a to je članstvo u Evropskj Uniji"

Opštinski odbori DPS iz Mojkovca, Kolašina, Plužina Petnjice i Tuzi najoštrije osuđuju, pokušaje dijela opozicije i sveštenstva SPC, da narod pod okriljem navodnog očuvanja crkvene imovine, širenjem nacionalizma i šovinizma, vraćaju u mračne devedesete godine.

"Povodom nekih aktivnosti koje preduzimaju određene političke grupacije i sveštenici SPC, a koje nijesu zaobišle ni Mojkovac, želimo da saopštimo da građani Mojkovca, većinskog Mojkovca, apsolutno ne podržavaju, odnosno osuđuju ove i ovakve aktivnosti. Smatramo da se ovakvim činjenjem direktno podriva suverenitet Crne Gore, njena nezavisnost i njen ukupni identitet. Razumije se, nikome ne sporimo pravo da iznosi svoje stavove, ali to se mora činiti na primjeren način, ne ugrožavajući svakodnevne aktivnosti, intime i slobode svojih sugrađana. Crna Gora je multietnička država i svi mi, šta god da preduzimamo, moramo, prije svega, imati u vidu ovu činjenicu", saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Mojkovac.

Takođe, kako su naveli u ovim danima kad se obilježava godišnjica od slavne Mojkovačke bitke, smatramo da moramo uticati na sve naše sugrađane da se manu ćorava posla, da se okrenu svojoj Državi, svojoj Crnoj Gori i da ne pokušavaju raspaliti vatru mržnje tamo gdje joj nema mjesta.

"Sjećanje na veliku žrtvu junaka Mojkovačke bitke dodatno nas obavezuje da ovih dana pokažemo poseban sinzibilitet.Naravno, i da se sjetimo kako smo poslije velike pobjede ostali bez svoje Države. To se nikad više neće i ne može ponoviti! Ne može se ponoviti jer naša budnost ne ostavlja mjesta zlonamjernim i podlim gubitničkim manipulacijama. Ne može se pononoviti jer smo, kao zreli ljudi i patriote, svjesni važnosti pravovremene reakcije. Sigurni smo da nas gubitničke niskosti neće natjerati da odgovorimo ni na približno sličan način.  Mi imamo jasan cilj, pravedan i dobromisleći. Ovakvi ciljevi i istina su, kako god se nekad činilo, neumoljivi", kazali su iz te partije.

Iz DPS Mojkovac kažu da žele da podrže aktivnosti državnih organa koji odlučno, na visoko profesionalan, ali i mudar način čine sve da se ne dozvoli bilo kakvo ugrožavanje stabilnosti Crne Gore i bezbjednosti njenih građana.

"U više navrata posljednjih mjeseci sa najviših državnih adresa objašnjeno je da nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosi jednu novu dimenziju u pravno uređenje naše zemlje. Sve ostalo su besprizorne manipulacije onih kojima ništa nije sveto, koji se, zapravo, utrkuju ko će biti najjači u opoziciji. U Mojkovcu je DPS, u svakom smislu, najjača partija. Upravo zato želimo, na ovaj način, kao najveći politički subjekt u našoj Opštini, da uputimo apel svim sugrađanima da ne nasijedaju  na kojekakve manipulacije i neprimjerene izjave kojima se, tobože, štiti imovina crkve. Jasno je svakome ko je iole upućen u crnogorsku političku scenu da se ovdje vodi bitka da pojedini opozicioni lideri i njihove partije očuvaju i homegenizuju svoje članstvo do narednih izbora i pokušaju, sijući mržnju, još koju godinu životariti na političkoj sceni naše Države", kaže se u saopštenju.

Ističući da posebno zabrinjava što podršku za ovakve svoje intencije dobijaju sa zvaničnih adresa Republike Srbije, dok se, istovremeno, njeni prvaci zaklinju da se neće miješati u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Pozivamo i njih da se ovih dana podsjete Mojkovačke bitke i onoga što su crnogorski vojnici podnijeli da bi pomogli svojoj braći iz Srbije. U tom kontekstu dodatno besprizorno djeluju pukušaji paljenja crnogorske zastave u sred Beograda i mlake reacije zvanične Srbije tim povodom. No, ne želimo se previše baviti drugima. Neka svako radi onako kako misli da treba. Crna Gora grabi krupnim koracima ka svom sljedećem odredištu, a to je članstvo u Evropskj Uniji. Rezultati koje podstiže Vlada, a koji nam služe za ponos, uvjeravaju nas da smo na dobrom putu. Ispadi vječitih opozicionara i njihovih partnera u mantijama neće nas obeshrabriti. Naprotiv, uvjeravamo ih da u Mojkovcu nemaju podršku za svoje mračne ciljeve i da bi najbolje bilo da promijene vokabular ako žele da ih Mojkovčani barem saslušaju. Ako ne, proći će još gore nego na prethodnim lokalnim izborima, kada je Mojkovac dao rekordnu podršku politici Demokratske partije socijalista Crne Gore", zaključeno je iz Opštinskog odbora DPS Mojkovac.

Iz Opštinskog odbora DPS Kolašin navode da politički zadatak koji je dao poslanički vojvoda Andrija Mandić da se, navodnom brigom o crkvi i vjerskim svetinjama, zapravo pokušava srušiti aktuelna vlast i destabilizovati Crna Gora, zbrda-zdola je organizovan i u Kolašinu u kojem do subote veče nije bilo ni molebana, ni litija, niti šetnji.

"Crkvenu opštinu Kolašin su postavili kao neuspjelu masku da se navodnom brigom za svetinje prikriju pokušaji političke destabilizacije Crne Gore, a bio je prisutan neveliki broj aktivista DF-a i Demokrata. Nakon što nijesu uspjeli da privuku građane Kolašina, aktivisti DF-a su imali jedino poraženo zadovoljstvo da ih je bilo više od aktivista Demokrata. Ogoljenom i štetnom politikanstvu građani Kolašina nijesu pružili ruku, niti dali podršku. Crkvene svetinje niti ko napada, niti ugrožava, političke manipulacije su pročitane bez obzira na orkestriranu kampanju koja se vodi „nemiješanjem“ u unutrašnje stvari Crne Gore", naveli su iz OO DPS Kolašin.

Dodajući da organizatori političke povorke, zarobljeni svojim sebičnim političkim i anticrnogorskim interesima i ne razmišljaju koliko turističkom Kolašinu u ovom trenutku donose štete ovakve demonstracije netoleranicije i isključivosti.

"Važno je da se ispuni zadatak i naredba poslaničkog vojvode Andrije Mandića koji ponovo iz nekih svojih restorana sa poznatim jelovnikom još od demonstracija, gleda kako da zapali Crnu Gori i formira tehničku Vladu", kazali su iz OO DPS Kolašin.

Iz Opštinskog odbora DPS Plužine ističu da u ovim blagim danima kada svaki čovjek treba da sa svojim bližnjima provede predstojeće vjerske praznike, pokušava se raznim neistinama i manipulacijama od strane pojedinih ostrašćenih političkih gubitnika,  pod velom vjere, urušiti mir i dovesti u pitanje multietičnost naše Države u kojoj je bilo i u kojoj će biti mjesta za građane svih vjera i nacija.

Oni su naveli da se plasiraju gnusne neistine da se planira nekakvo otimanje i nasilno upadanje u pravoslavne hramove. Dragi sugrađani, ne nasijedajte na njihove neistine i manipulacije da bilo ko planira i organizuje nasilan ulazak u vjerske objekte.

"Zabrinjavajuće  je da se upravo oni koji se pozivaju na vjeru služe takvim neistinama, ali imajući u vidu da su do prije par dana molebani  ličili na ostrašćene političke mitinge, gdje su se nosile i uzvikivale razne neprimjerene parole, razumljivo je da se probaju od istih ili dijela istih plasirati i ovakve neistine.Poštovani sugrađani, nemojte dozvoliti da vaše iskrene emocije zloupotrebljava bilo ko, radi svojih ličnih interesa i sitnih političkih poena, a sve pod plaštom vjere. Uz nadu da će svaki vjernik upravo to i biti,  te najradosniji hrišćanski praznik provesti u svojim domovima sa svojim najbližima, kako to upravo i vjera nalaže, čestitamo vam Badnji dan i Božić!", poručili su iz OO DPS Plužine.

Iz Opštinskog odbora DPS Petnjica kažu da je jasno svima da cilj višednevnih protesta izmanipulisanih građana i vjernika u Crnoj Gori,  nije takozvana odbrana imovine Srpske pravoslavne crkve.

Jer tu imovinu kako kažu iz DPS-a, niko i ne napada, niti mu tako nešto pada na pamet.

"Što se samog zakona tiče, on je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije, i predstavlja demokratski pravni akt kakav imaju i druge evropske države.Dakle, niko nikome ništa neće oduzimati. Ni crkvama niti džamijama. Niko neće upadati u džamije i otimati vakufe kako to pojedinci, manipulanti, plasiraju putem društvenih mreža i medija. Vjerujemo, da sada kada su maske pale, svaki Petnjičanin zna šta bi se desilo da je kojim slučajem na čelu Crne Gore ili naše opštine neki vojvoda Andrija Mandić. Onaj koji poziva drugove iz devedesetih da mu se pridruže da završe započet posao. Ili jedan Milan Knežević koji kao poslanik Crne Gore ide u Beograd da pali zastavu svoje domovine, ili jedan Aleksa Bečić, koji jeftino prodaje građansku priču a zapravo baštini još neartikulisani nacionalizam. Uz to, onako demagoški, kako se od njega i očekuje, istura u prvi plan ljude sa bošnjačkim imenom koje tjera da uzviknu “branićemo Ostrog”, naveli su iz DPS Petnjica.

Poručujući da Bihorci, Petnjičani ne dozvole daih zavedu aveti devedesetih, da vama manipulišu strahom,  ne bi li ostvarili svoje političke naume, koji kako reče četnički vojvoda Mandić, uopšte i nemaju veze sa crkvom i vjerskim pitanjima.

"Samo jedan cilj stoji pred njima: destabilizacija i rušenje građanske Crne Gore. Naša Petnjica je uvijek bila primjer multietničkog sklada i harmonije. Znala je i devedesetih kako da izađe na kraj sa onima kojima ništa nije sveto. Ni komšija, ni prijatelj, ni brat. Znaće to i sada, kada bi te iste sile da dovrše posao koji  tada nijesu uspjele", zaključuju iz OO DPS Petnjica.

Iz OO DPS Tuzi su naveli da povodom pritiska i manipulacije koje dolaze sa raznih adresa, obraćaju se građanima opštine Tuzi i sugerišu im da ne nasijedaju na obmane od strane političkih organizacija i ekstremnih sveštenika, a sve navodno u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

"Naime, posljednja dešavanja u Crnoj Gori otkrila su razne političke manipulante  i “lovce u mutnom” a posebno one koji sebe nazivaju Demokratama. Iako su se do sada, predstavljali kao stranka građanske orijentacije, danas su u istom kolu sa DF i SNP, koji Crnu Goru smatraju rezervnom državom", kazali su iz DPS-a Tuzi.

Ocjenjujući da su Demokrate danas u istom društvu sa DF, i takmiče se ko će biti veći nacionalista, ko će jače i više, protiv Crne Gore i njenog multietničkog sklada. 

"Naime, u Malesiji se oskudijevalo o mnogo čemu ali nikada o čojstvu i poštenju. Živjelo se pod teretom nemaštine i siromaštva, ali uvijek dostojanstveno i ponosito. Nama je dobro poznato da pojedinim centrima ne odgovara ovakva Crna Gora, i oni čine sve da je razbijaju, ili kako reče poslanik DF sa skupštinske govornice - da  zapale Skupštinu Crne Gore. Zato pozivamo građane opštine Tuzi, da ne nasijedaju na svakakve provokacije DF i Demokratske Crne Gore, jer se oni ni dan danas ne mire sa činjenicom da je Crna Gora  suverena i samostalna država, članica NATO saveza i iskreni prijatelj sa svojim susjedima. Njima ne odgovara ni činjenica da su njeni manjinski narodi lojalni i privrženi Crnoj Gori i smatraju je njihovom zajedničkom kućom. Naš Opštinski odbor i građani Malesije su posvećeni miru, stabilnosti i razvoju naše opštine, a prije svega  daljem učvršćivanju multietničkog sklada i tolerancije, zato nećemo dozvoliti da se sitni politički profiteri, nacionalisti, i šovinisti, poigravaju našim građanima, pokušavajući da ostvare svoje političke ciljeve koje skrivaju iza Zakona o slobodi vijeroispovijesti", zaključuju iz OO DPS Tuzi.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.