Ovo je najvažniji običaj na Božić
ilustracija

Ovo je najvažniji običaj na Božić

Brojni običaji koje pravoslavci praktikuju za Badnji dan, Badnje veče i Božić mijenjaju se sa vremenom a veoma zavise i od narodnih rituala koji se prepliću sa crkvenim učenjima.

Badnjak, česnica i parica neodvojivi su simboli najradosnijeg hrišćanskog praznika, a uz njih je i pozdrav koji tog dana razmjenjujemo - Hristos se rodi! i odgovor Vaistinu se rodi.

Čestitka Srećan Božić, međutim, ne smije da bude lišena dijela u kojem se kaže "mir božji". Ovaj običaj - mirbožanje - posebno je važan u rano božićno jutro, kada u kuću dolazi najvažniji gost tog dana - položajnik.

Kao što se prenosi tradicijom, položajnik ulazi u kući vodeći računa da stupi desnom nogom, a dočekuje ga domaćin.

Tada njih dvojica prislanjaju obraz uz obraz - u nekim krajevima se i ljube, ali rjeđe - ali razmjenjuju pozdrav "Mir božji! Hristos se rodi" i odgovor "Vaistinu se rodi!".

Zašto je važan i dio pozdrava "Mir božji!"? Mirbožanjem ostvarujemo zapovijest da se izmirimo jedni s drugima, da se ponovo zbližimo, da oprostimo. Na Božić se, kažu stari, niko ne smije posvađati.

Mir, zbliženje i upućivanje dobrih želja drugima, ljubav prema bližnjemu svome donosi nam unutrašnji mir, onaj koji toliko priželjkujemo i za kojim tragamo a koji nas čeka u nama samima, u okrilju porodice i u okruženju nama dragih ljudi, piše Lepa & Srećna.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.