Preko 300 krađa rasvijetljeno u Podgorici
Foto: Ilustracija

U protekloj godini

Preko 300 krađa rasvijetljeno u Podgorici

U protekloj godini na teritoriji glavnog grada policijski službenici rasvijetlili su 324 krivična djela krađa i teška krađa, najčešće su predmeti otuđenja bila bicikla, ali slučaj koji će Jedinica kriminalističke policije pamtiti je hapšenje dva strana državljanina koja su u ljetnjim mjesecima obijala stanove i krala zlatni nakit iz njih, pišu Dnevne novine.

Kako je u razgovoru za ovaj list kazao rukovodilac Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa u Centru bezbjednosti Podgorica Predrag Jokić, od početka 2019. do polovine decembra, na nivou Jedinice kojom rukovodi zaduženo je ukupno 381 krivično djelo, a od tog broja je, što operativnim radom što aktivnošću drugih organizacionih jedinica Centra bezbjednosti Podgorica, rasvijetljeno 324 (85 odsto).

“Od zaduženog broja krivičnih djela 377 su krivična djela krađa i teška krađa, od kojih su 285 teška krađa. Krivičnih djela teška krađa rasvijetljeno je 232, a od 92 krivična djela krađa rasvijetljeno je 91. Ostala krivična djela njih četiri, sva su rasvijetljena”, naveo je Jokić.

Kako je dodao, u istom periodu rasvijetljena su još 23 krivična djela, ali posebni izvještaji nijesu podnošeni jer su izvršioci lica koja nemaju navršenih 14 godina.

“Najčešće se radi o djeci koja u centru grada ili u dijelu grada oko Gintaša ženskim osobama otuđuju novčanike sa novcem, ličnim dokumentima i ostalim predmetima” pojasnio je načelnik Jokić.

Počinilaca koji su povratnici bilo je 143 u godini za nama.

“U posmatranom periodu podnijeta su 144 posebna izvještaja protiv 184 lica, od kojih je bilo 127 punoljetnih i 57 maloljetnih, od kojih su njih 143 povratnici. Tokom navedenog perioda sprovodeći planske aktivnosti nakon izvršenja krivičnog djela teška krađa i krađa, što od strane pripadnika policije tako i operativnog sastava lišeno slobode je 21 lice, dok su u ostalim slučajevima izvršioci naknadno identifikovani i procesuirani”, kazao je Jokić.

Tokom ljetnjih mjeseci 2019. na teritoriji Podgorice uhapšena su dva strana državljanina. Oni su u glavnom gradu boravili kao radnici, a obijali su stanove na poseban način, odakle su otuđivali razne predmete zlatni nakit, laptopove i druge stvari, naveo je načelnik Jokić.

“Oni su lišeni slobode nakon izvršenja krivičnog djela. Naime, planskim aktivnostima određeni djelovi grada su pokrivani shodno procjeni izvršenja određenih krivičnih djela. Kolege su bile na terenu nakon prijave građanina da se dva NN lica sumnjivo ponašaju, brzo su reagovali, lišili ih slobode, i tom prilikom kod njih pronašli alat za obijanje francuski ključ, šrafcigere, druge predmete, kao i dio otuđenih predmeta iz jednog stana”, kazao je Jokić.

U konkretnom slučaju, kako je dodao, podnešena je prijava za krađe iz 10 stanova, radi se o krivičnom djelu teška krađa.

“Što se tiče lokacija, u pitanju je dio oko Gintaša, zatim Preko Morače, Stari aerodrom. Radi se o posebnom načinu izvršenja, odnosno lomi se cilindrični uložak i za to se korsti posebno urađen alat. Krađe su se dešavale u popodnevnim ili večernjim časovima, a pronalažene su zgrade gdje nema video-nadzora, što znači da su lica i te kako obilazila ulaze, osmatrala, zvonila na vrata. Kada bi utvrdili sa sigurnošću da nikog nema, lomili su uloške, ulazili, vršili premetačine i otuđivali predmete”, ispričao je Jokić.

Dio predmeta je pronađen pretresom i vraćen oštećenima, a dio koji je pronađen nalazi se u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica.

U 2019. izražena je bila pojava otuđenja bicikala, istakao je načelnik Jokić. To se dešavalo na raznim lokacijama, a najčešće je krađa vršena u ulazima zgrada, kao i sa otvorenog prostora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.