U posljednje tri godine zaplijenjeno skoro devet tona različitih vrsta droga
Foto: Ilustracija

Policija

U posljednje tri godine zaplijenjeno skoro devet tona različitih vrsta droga

Crnogorska policija je u posljednje tri godine zaplijenila skoro devet tona različitih vrsta droga. Najviše je oduzeto marihuane, zatim heroina, kokaina, hašiša, ulja hašiša i ekstazija.

Krijumčari su najčešće narkotike krili u bankinama vozila, gumama i rezervnim točkovima, saopštio je u razgovoru za Pobjedu načelnik Odsjeka za sprečavanje i suzbijanje zloupotreba droga Milutin Popović.

On je istakao da su za tri godine u Sektoru kriminalističke policije Odsjek za sprečavanje i suzbijanje zloupotreba droga, inspektori radili na 48 predmeta koristeći mjere tajnog nadzora koje su im pomogle u tim opsežnim i kompleksnim istragama.

“To su predmeti koji su bili pokrenuti protiv organizovanih kriminalnih grupa. Od toga 36 predmeta rađeno je na nacionalnom i 12 na međunarodnom nivou u saradnji sa partnerskim službama iz regiona Evrope i svijeta”, kazao je Popović.

Kako je dodao, u godini koja je za nama, realizovano je sedam predmeta koji su vođeni protiv organizovanih kriminalnih grupa. Dokazi koji su prikupljeni omogućili su da budu raskrinkane osobe koje su bile uključene u švercu narkotika.

Od ovih predmeta, jedan je rađen na međunarodnom, a šest na nacionalnom nivou dodao je Popović, naglašavajući da imaju dobru saradnju sa partnerskim službama iz regiona i svijeta.

Podsjetio je i da je Odsjek na čijem je čelu u posljednje tri godine bio uključen u bitne istrage koje su realizovane sa partnerskim službama iz svijeta, i koje su rezultirale najvećim zapljenama.

“Nekoliko predmeta smo radili sa agencijom DEA, sa partnerskim službama iz Italije, Španije, Portugala, Njemačke i Australije”, kazao je Popović.

Kako je istakao, u svim ovim slučajevima, crnogorska policija je dala izuzetan doprinos a neke istrage je i pokrenuo Odsjek za sprečavanje i suzbijanje zloupotreba droga.

“Radili smo na predmetima uz pomoć partnerskih službi i na taj način došli do veoma dobrih rezultata, stekli veliko povjerenje i ugled, što je izuzetno značajano za naš rad koji se u prvome zasniva na ovim vrijednostima koje moraju postojati da bi sa drugim službama ušli u realizaciju razmjene podataka”, pojasnio je Popović.

Popović je ukazao i na to da je Odsjek na čijem je čelu imao više akcija na međunarodnom i nacionalnom nivou ali daje najznačajnija Remus u kojoj su oduzeli 20 tona hašiša i uhapsili 11 crnogorskih državljana. Ovaj predmet je realizovan zajedno sa australijskom policijom sa kojom su saradnja i komunikacija bile na visokom nivou.

“Mjere tajnog nadzora koje se koriste u nekim predmetima su posljednja alatka koju koristimo kada nabilo koji drugi način nijesmo u prilici da dokažemo djelo. Tada preko nadležnog tužilaštva iniciramo izdavanje naredbe za primjenu ovih mjera”, dodao je Popović.

Sagovornik Pobjede poručuje da je crnogorska policija spremna da se izbori sa kriminalnim grupama koje krijumčare narkotike na lokalnom ali i na međunarodnom nivou. On je naveo i da je Sektor kriminalističke policije u koordinaciji sa jedinicama u centrima bezbjednosti postigao dobre rezultate.

“Taj trend ćemo nastaviti i ubuduće, svjesni da ne možemo eliminisati ovu pojavu, ali odlučni i sigurni da ćemo to svesti na najmanju moguću mjeru i nećemo dozvoliti nijednom narko dileru da se nesmetano bavi ovim nezakonitim radnjama, odnosno daćemo sve od sebe da svakog od njih smjestimo tamo gdje mu je mjesto, a to je iza rešetaka u našim kazneno popravnim domovima”, zaključio je šef Odsjeka za sprečavanje i suzbijanje zloupotreba droga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.