Smolović kritičarima: Stanite sa nama pod istu zastavu, modernog, razvijenog i evropskog Bijelog Polja
Petar Smolović, foto: Kodex

"Uspjeli smo da građanima da poboljšamo kvalitet života"

Smolović kritičarima: Stanite sa nama pod istu zastavu, modernog, razvijenog i evropskog Bijelog Polja

"Samo u antifašističkom duhu Bijelo Polje i Crna Gora mogu opstati i ostati dosljedni sebi kao multinacionalna i multikonfencionalna sredina otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti nacija, religija i kultura. Zato je važno da danas u vremenima izazova kada se razlike žele naglasiti još više i jače, zajedno čuvamo ono što su nam naši preci ostavili slobodu i mir, vrijednosti koje su oni sačuvali i u mnogo težim vremenima", poručio je danas na svečanoj sjednici povodom Dan opštine Bijelo Polje, gradonačelnik Petar Smolović.

Smolović je kazao da nas ovaj dan sve sjeća na hrabre borce Sedme crnogorske omladinske brigade, koji su na današnji dan prije 75 godina oslobodili Bijelo Polje od fašističke okupacije. 

8232149725276269308359918825310422002302976n1

Foto: Kodex

On je istakao da 3. januar Bjelopoljkama i Bjelopoljcima nije poklonjen i darovan, već da su za taj dan, za slobodu i bolje sjutra svoje živote dali naši preci, učesnici Narodnooslobodilačke borbe prkoseći fašističkom okupatoru i stvarajući put za pokoljenja koja dolaze.

"Tako i mi danas koristeći slobodu koju su nam slavni preci ostavili radimo najbolje što umijemo za generacije koje dolaze. Moderna Evropa nastala je na tekovinama antifašističke borbe, a Crna Gora je istorijski i civilizacijski uvijek bila njen dio. Zato mi svesrdno podržavamo njegovanje tradicije NOB-a i antifašizma i apelujemo na misleće ljude na političku javnost i na društvo da slijedeći liniju progresa uvijek podržavaju snage koje baštine istinske vrijednosti i slobode", kazao je prvi čovjek Bijelog Polja.

Smolović je na današnjoj svečanosti podsjetio na dostignuća u godini za nama, ali i "položio račune građanima koji su ih birali".

"U prethodnih godinu dana zahvaljujući dobrom planiranju, svjesni svojih prioriteta i potencijala, dobrom saradnjom sa Vladom Crne Gore, međunarodnim organizacijama i sa opštinskim javnim preduzećima i ustanovama uspjeli smo da građanima Bijelog Polja poboljšamo kvalitet života", kazao je Smolović.

8098651039896121943981626240652360863973376n

Smolović, foto: Kodex

On je istakao da su stabilnost i razvoj ključne riječi kojima se vlast u Bijelom Polju rukovodila u periodu između dva praznika.

"Kad kažem stabilnost mislim na finansijsku u Opštinskoj kasi gdje smo uspjeli da izmirimo sve obaveze unutra i spolja, prema zaposlenima, državi i dobavljačima. Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu uspjeli smo da stabilizujemo opštinske finansije. Kada govorimo o razvoju Bijelog Polja napravljeni su veliki iskoraci u infrastrukturnim projektima. Bili smo i ostaćemo najveće gradilište u sjevernom regionu države, što potvrđuje podatak da je u našoj opštini rađeno na 104 projekta, od kojih su 16 kapitalnih, a 88 lokalnih. Valorizacija planine Bjelasice i Đalovića pećine projekti su od državnog značaja, koji će uvjeren sam u potpunosti promijeniti  sliku grada. Stavljanjem u funkciju ova dva projekta naš grad će posjećivati više od 100 hiljada turista na godišnjem nivou čime će se stvoriti uslovi za dalji razvoj svih privrednih grana i otvaranje novih radnih mjesta", istakao je gradonačelnik Bijelog Polja.

Dodao je i da će Bijelo Polje biti grad u koji će mnogi željeti da žive.

"Dok smo se prethodnih godina trudili da zaustavimo migracije, u godinama pred nama Bijelo Polje će postati mjesto u kojem će mnogi poželjeti da žive. Valorizacijom prirodnih resursa naš grad postaje moderan, planinski i skijaški centar sa sadržajima komplementarnim ovom vidu turizma.

U saradnji sa ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Svjetskom bankom biće kako je istakao, riješeni višedecenijski problemi sa izlivanjem i poplavama kroz projekat regulacija korita rijeke Lim, dok će centralna zona grada dobiti šetalište čime će se stvoriti moderna ambijentalna cjelina, koja će u potpunosti transformisati izgled centra Bijelog Polja.

Smolović je najavio da će pored nastavka i završetka puta Rakonje-Ribarevine u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj započeti radovi na putu od centra grada do Barskog mosta na granici sa Srbijom u dužini od 14 km, kao i radove na putu Ribarevine-Berane u dužini od 40km.

Dodao je da je u prošloj godini završena prva faza izgradnje kolektora, a u ovoj počinje izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za koje su već obezbijeđena sredstva.

"Budžet za 2020.godinu u iznosu 15 miliona i 650 hiljada eura ima razvojnu, socijalnu i sanacionu komponentu.

U ovoj godini će u više od 135 projekata biti uloženo rekordnih 62 miliona eura.

Zato sa ovog mjesta šaljem jasnu poruku onima koji kritikuju naš rad: Stanite sa nama pod istu zastavu, zastavu modernog, razvijenog i evropskog Bijelog Polja. Učinimo Bijelo Polje boljim zajedno, kao što su brojne generacije Bjelopoljaca godinama i vjekovima unazad bile na strani napretka i napredne misli, rada i progresa nošeni ljubavlju i poštovanju prema gradu i državi", zaključio je Smolović.

8180924327126978388095704834958325646884864n

Sa dobitnicima nagrade 3. januar, foto:Kodex

Poznatom humanisti i privredniku Hajrizu Hačku Brčvaku i kompaniji kompaniji "Bemax" iz Podgorice uručene su Nagrade "3.januar". 

Brčvak je priznanje dobio za njegovo dobročinstvo, filantropiju, brojne donacije za liječenje, a nisu rijetki ni primjeri kada je pomagao đacima i školama u Bijelom Polju.

"Svi ste moji braća i sestre ja to tako osjećam i hvala vam svima na ovoj nagradi", kazao je Brčvak i istakao da će novčani dio nagrade podijeliti Humanitrnom fondu "Hilal" i NVO "Izvor života" iz Nikšića.

80984991541117610079581203814018014511104n

Brčvak, foto: Kodex

Kompanija ,,Bemax″ D.O.O. Podgorica, opštinsku nagradu je zavrijedila za društveno odgovorno postupanje, pomoć u razvoju lokalne infrastukture i sporta.

Oni će svoju nagradu dodijeliti Osnovnoj školi "Dušan Korać".

Zahvalnice grada Bijelo Polje su dobili Zehra Balić profesorica biologije u OŠ "Marko Miljanov",Nikola Rakonjac, istaknuti sportski radnik i humanista, Hasim Lukač, doktor specijalista anesteziologije i rukovodilac Klinike za anesteziologiju KCCG i učitelj u penziji Milisav Đurović koji od 1950. godine radi u Jablanovu.

Plaketa grada otišla je u ruke Vesne Raosavljević glavne medicinske sestre u Domu Zdravlja u Bijelom Polju

Nagrađeni su i najbolji studenti Bijelog Polja: Šućro Madžgalj, Aleksandar Grandov,  Ersin Spahić,  Semra Husović,Vanja Bošković, Vuk Zeković,Pekunika Šćekić, Seida Kučević i Amar Sadiković.

U svečanom programu povodom obilježavanja Dana opštine nastupili su Gradski hor Bijelog Polja i Slobodan Kovačević.

Ranije jutros delegacije Opštine, UBNOR-a i antifaštisa, OBNOR-a Bijelog Polja, Prijepolja, Berana i Pljevalja, kao i političkih partija, DPS-a, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, SNP-a, SDP-a i Ujedninjene demokratske akcije, položili su cvijeće na Spomenik palim borcima. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.