Koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu?
Foto: Ilustracija

Koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu?

Ovo doba godine je možda najljepše u godini, ali važno je da se ne zanesete u veselju. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da će 49 odsto odraslih osoba u praznično vrijeme piti alkohol jednom ili više puta.

Praznično piće može da postane problem ako ne razumijete koliko dugo alkohol ostaje u vašoj krvi. NHS navodi da je potrebno oko jedan sat da vaše tijelo razgradi jednu jedinicu alkohola, ali to varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući težinu, starost, koliko ste pojeli, koju vrstu alkohola ste uzimali i ako uzimate ljekove.

Brzina kojom se alkohol eliminiše iz krvotoka iznosi oko 0,015 ml na sat, ali alkohol se i dalje može pokazati u krvnom testu do 12 sati. Šta je jedna jedinica alkohola? Jedna jedinica alkohola se mjeri kao 10 ml ili 8 g čistog alkohola. Jedna čaša vina može biti do tri jedinice, piše britanski "Metro".

Koliko dugo moramo da sačekamo sa vožnjom nakon konzumiranja alkohola? Nikada ne postoji tačan odgovor jer različito metabolizujemo alkohol, ali "The Morning After Campaign" je proizveo procijenjeni kalkulator koji treba koristiti. Zajedno popijte pića i daće vam procjenu koliko treba da čekate prije vožnje.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.