Albanija preuzela predsjedavanje OEBS-u
Foto: Ilustracija

Od Slovačke

Albanija preuzela predsjedavanje OEBS-u

Albanija je od danas, na godinu, preuzela od Slovačke predsjedavanje Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju. Najavljeno je da će jedan od ključnih prioriteta biti napori u rješavanju sukoba. Funkciju predsjedavajućeg, kako je najavljeno u saopštenju OEBS-a, obavljaće albanski premijer Edi Rama.

Rama je naglasio da je preuzimanje predsjedavanja OEBS-u istorijski trenutak za Albaniju, koja je od zemlje pod okrutnim komunističkim režimom, dobila čast da ovu organizaciju predvodi.

"Predsjedavanje OEBS-u predstavlja vrhunac naše značajne transformacije", istakao je on.

Najavio je da će Albanija, tokom predsedavanja da se fokusira na zajedničkoj implementaciji osnova OEBS-a, kao što su sprječavanje eskalacije sukoba, praćenje izbora, podrška reformama, i poboljšanje sigurnosti i prosperiteta građana, nastavljajući da jača dijalog inspirisan 30-o godišnjicom Pariške povelje.

Prioriteti albanskog predsjedavanja obuhvatiće sve tri dimenzije sveobuhvatnog koncepta bezbjednosti OEBS-a.

"Kriza u Ukrajini i sve što se dešava oko nje ostaje aktuelni bezbjednosni izazov u Evropi", rekao je Rama.

"Napori u rješavanju sukoba biće na vrhu prioriteta albanskog predsjedavanja, jer je neprihvatljivo da dugotrajni sukobi u regionu koji obuhvata OEBS i dalje odnose živote. OEBS se dokazao kao organizacija koja ne samo da se može brzo rasporediti u konfliktnim oblastima, već ponekad to može učiniti tamo gde niko drugi ne može, dodao je on.

Ukazao je da žene i dalje najviše trpe zbog nestabilnosti i sukoba, kao i da su nepravedno isključene iz mirovnih pregovora, zbog čega će se Albanija fokusirati i na borbu protiv nasilja nad ženama i na promovisanje uloge žena u miru i sigurnosti.

S tim u vezi je podsjetio da polovinu ministara njegove vlade čine žene, koje čine i trećinu albanskog parlamenta, te da se Albanija nalazi među prvih pet zemalja u svijetu po učešću žena u vladi, kao i po broju žena na javnim funkcijama.

Takođe je ukazao da će borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta, jer, kako je naglasio, korupcija narušava temelje demokratije i ima negativan uticaj na prosperitet i bezbjednost regiona koji obuhvata OEBS, zajedno sa transnacionalnim prijetnjama.

Rama je najavio rad na boljem pozirioniranju OEBS-a u borbi protiv korupcije i promovisanju dobrog upravljanja.

"Trgovina ljudima nije samo bezbjednosni rizik, već i ozbiljno kršenje ljudskih prava. Budući da je OEBS prepoznat kao globalni lider u borbi protiv trgovine ljudima, u 2020. godini nastavićemo da se borimo za aktivnosti OEBS-a u ovoj oblasti", dodao je Rama.

Istakao je da će nastaviti I borbu protiv govora mržnje širom Evrope, dodajući da je neophodno pojačati i napore u borbi protiv diskriminacije, te i promovisanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Rama je podvukao da je "Helšinški recept za mir" u Evropi jednostavan, ali efikasan, i da je neophodna primjena svih principa te Povelje - poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

On je izrazio uverenje da je Tirana napravila realan i uravnotežen program predsedavanja.

"Mogu vam garantovati da će se čuti glas svih država članice i da će se odluke donositi na transparentan način, podržavajući zajedničke vrijednosti i principe. Naš uspjeh biće uspjeh svih 57 država članica", poručio je Rama.

Formalno, Albanija će predstavljanjem prioriteta predsjedavanja, na sjednici Stalnog saveta OEBS 9.janura u Beču, na kojoj će se, kako je najavljeno, obratiti Rama, preuzeti predsjedavanje organizacijom u kojoj se odluke donose konsenzusom.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.