MVP: Flagrantno miješanje Rusije u unutrašnje stvari suverene države
ilustracija

MVP: Flagrantno miješanje Rusije u unutrašnje stvari suverene države

Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori prenijela je na svom Fejsbuk profilu saopštenje Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, u kojem se navodi da ozbiljnu zabrinutost izaziva situacija koja je nastala u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

U Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore su, tim povodom, rekli da se sve ovo dešava samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela jedan pravni akt i što je ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamijenila ga onim koji je "u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast".

"Zakon je u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, a sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC. Suprotno navodima ruskog MID-a, usvojenim zakonom se u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad vjerskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje",  navedeno je u reagovanju MVP-a.

U Ministarstvu kažu da su se nadali da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom.

"Komentari ruskog MID-a poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend",  zaključuju iz MVP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.