Zapalili pacijentkinju tokom operacije, preminula od posledica povreda
ilustracija

Zapalili pacijentkinju tokom operacije, preminula od posledica povreda

Šezdesetšestogodišnja pacijentkinja u Rumuniji preminula pošto su je ljekari zapalili za vrijeme operacije 22. decembra.

Hirurzi bolnice u Bukureštu tokom priprema za operaciju iskoristili su sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola.

Međutim, posle toga su uzeli električni skalpel, koji je čim je došao u dodir s alkoholom, zapalio ženi tijelo, dok je ležala na hirurškom stolu.

Zadobila je opekotine na 40 odsto površine tijela i preminula od posledica povreda nedelju dana kasnije.

Policija je započela istragu o uzroku smrti, prenijeli su lokalni mediji.

Članovi porodice žrtve saopštili su da im „nije bila predočena ozbiljnost situacije" ni detalji šta se dogodilo - samo da je „došlo do nesrećnog slučaja".

„Saznali smo neke pojedinosti od medija, kada se o tome pričalo na televiziji. Ne želimo nikoga da optužujemo, samo da razumijemo šta se dogodilo".

Rumunski ministar zdravlja Viktor Kostaš obećao je da će istražiti ovaj „traumatični" incident.

„Nadamo se da ćemo izvući lekciju iz ove problematične epizode. Tim Ministarstva zdravlja kojim ću rukovoditi uradiće sve što je potrebno da se otkrije istina", naveo je u izjavi, prenosi BBC na srpskom.

Njegov zamjenik dodao je da „hirurzi moraju biti svjesni da je zabranjeno koristiti sredstva sa alkoholom na operacijama u kojima se koristi električni skalpel".

Rumunija od svih zemalja članica Evropske unije izdvaja najmanje za zdravstvo, i po glavi stanovnika i u odnosu na bruto domaći proizvod.

Imaju najveću stopu smrtnosti djece na kontinentu, kao i slabo razbijenu bolničku infrastrukturu i stalni manjak medicinskog osoblja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.