Uprava carina naplatila rekordnih 801 milion eura
ilustracija

Od 1. januara do 20. decembra

Uprava carina naplatila rekordnih 801 milion eura

Na sjedinici Kolegijuma direktora Uprave carina, konstatovano je da je Uprava carina i u 2019. godini ostvarila bolje rezultate od planiranih i nastavila višegodišnji trend rasta naplate prihoda.

Uprava carina je u periodu od 1. januara do 20. decembra 2019. godine, naplatila rekordnih 801 milion eura.

"Ostvaren je rast prihoda od 5,6% što je za 42 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvarenom naplatom u ovoj godini premašen je plan prihoda za 17 miliona eura", saopšteno je iz Uprave carina.

Kako se dodaje po osnovu PDV-a pri uvozu naplaćeno je 528 miliona eura, što je za 5% ili 26 mil eura više u odnosu na isti period prošle godine, dok je po osnovu carine naplaćeno 27,8 miliona eura što je za 7% više u odnosu na prethodnu godinu.

"Po osnovu akcize naplaćeno je 242,5 miliona eura, čime je ostvaren rast prihoda od 6,4% ili 14,6 miliona eura više nego u prethodnoj godini", saopšteno je.

U ovoj godini službenici Uprave carina izvršili su više od 67 hiljada detaljnih kontrola vozila i robe, kao i 900 inspekcijskih kontrola.

"Oduzeta je krijumčarena roba u vrijednosti od 10,6 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi na zaplijenjene akcizne robe, posebno cigarete. Kada je u pitanju krijumčarenje narkotika, u 11 slučajeva službenici Uprave carina oduzeli su 432 kg skanka, 17 kg heroina, i 32 kg kokaina. Izdato je 437 prekršajnih naloga, dok je podnijeta 41 krivična prijava nadležnom tužiocu", saopšteno je.

Implementacijom nacionalnog koncepta trgovinskih olakšica, koji je u fokusu Uprave carina, uspostavljen je dobar balans između olakšavanja trgovine, bezbjednosti i zaštite carinskog područja.

"Modernizacija i automatizacija carinskih postupaka u okviru nacionalnih i EU projekata se uspješno realizuje. Uprava carina je i u 2019. bila pouzdan partner u nacionalnoj i međunarodnoj saradnji i razmjeni informacija.

Zajednički rezultati i saradnja na suzbijanju krijumčarenja i carinskih prevara sa Upravom policije i Tužilaštvom jedno je od postignuća koje je obilježilo rad Uprave carina u protekloj godini.

Odlučna borba za jačanje etike i integriteta i suzbijanje korupcije u carinskoj službi sprovodi se sistematski, čime Uprava carina na najbolji način kontroliše, ali i afirmiše posvećenost i profesionalizam carinskih službenika", saopšteno je.

Uprava carina će kako se dodaje, nastaviti da ostvaruje svoje strateške ciljeve i u narednom periodu, uspostavljanjem dobrog balansa između ubrzanja procedura za legalnu trgovinu i pojednostavljene prostupake sa jedne strane, dok će sa druge strane obezbjijediti efikasnost u naplati prihoda i bezbjednost carinskog područja kroz sprovođenje savremenih carinskih procedura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.