Novu godinu već dočekali na Novom Zelandu, Samoi, Južnoj Koreji(VIDEO)
Piše: PolitikaPlus/Hina

Novu godinu već dočekali na Novom Zelandu, Samoi, Južnoj Koreji(VIDEO)

Među prvima su Novu 2020. godinu dočekali pacifička ostrvska zemlja Kiribati, Samoa, Novi Zeland i Južna Koreja, sa tradicionanim vatrometima i slavljem, ali i ponekad teškim sjećanjima na događaje koji su obilježili proteklu godinu.

Kiribati sa svojih 3.200 koralnih ostrva koji se protežu preko ekvatora je na čelu borbe protiv klimatskih promjena, suočen sa sušom i podizanjem nivoa mora,prenosi Beta.

Na Samoi je Nova godina dočekana vatrometom sa planine Vaea koja nadgleda glavni grad Apiju. Ali je ove godine doček prožet tugom zbog epidemije boginja u 2019. u kojoj je umrlo najmanje 81 osoba, uglavnom djeca mlađa od pet godina.

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, prije nekoliko godina je iz ekonomskih razloga promijenilo stranu na datumskoj granici i od tada u nove godine ulazi prvo, a ne posljednje.

Glavni gradovi Novog Zelanda pozdravilli su Novu godinu sa tradicionalnim vatrometom. U Oklandu pola tone vatrometa ispaljeno je sa Skaj tauera iznad centra grada.

Novozelanđani se ne opraštaju sa 2019. sa žaljenjem, te je godine 15. marta jedan napadač ubio 51 osobu i ranio desetine u dvije džamije u Krajstčerču a u decembru je u erupciji vulkana na Bijelom ostrvu poginulo najmanje 19 turista i vodiča.

Protekla 2019. je bila isrpljujuća za Južnu Koreju obelježena političkim skandalima pogoršanim tržištem rada i pogoršanjem diplomatskih odnosa sa Sjevernom Korejom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.