Milo Đukanović

Đukanović čestitao Novu godinu građanima Crne Gore

"Pokazali smo da je država Crna Gora u stanju da garantuje mir i stabilnost"

"Godina koju ispraćamo, uprkos brojnim izazovima Crnoj Gori je donijela učvršćenu stabilnost i napredak u mnogim oblastima", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u novogodišnjoj čestitki.

On je istakao da je produžen dinamičan ekonomski rast a paralelno sa tim i kvalitetan demokratski razvoj.

"Državne institucije su dobile novi kvalitet efikasnosti i funkcionalnosti, a unaprijeđena je i vladavina prava. Sve to nam daje za pravo da kažemo da danas imamo bolji društveni standard i realan optimizam, da je dogledno moguć životni standard građana Crne Gore na evropskom nivou. Crna Gora kao odgovorna članica NATO saveza je dodatno unaprijedila svoju međunarodnu poziciju. Pararelno sa tim, vrijedno smo radili na obezbjeđenju dobrih dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu. Uprkos izvjesnim rezervama u politici Evropske unije, evropeizacija crnogorskog društva i članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji ostaje i dalje jedan od najvažnijih prioriteta državne politike. Zato, sa optimizmom i realnom vjerom da je moguć kontinuitet sveobuhvatnog društvenog napretka Crne Gore dočekujemo 2020. godinu. Taj optimizam, prije svega, temeljimo na realnoj spoznaji vrijednosti započetih razvojnih projekata, prije svega u oblasti kapitalne infrastrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane kao i spremnosti za početak realizacije novih razvojnih projekata", kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je u čestitki istakao i da će 2020. godine građanima Crne Gore predati na upotrebu prvu dionicu autoputa Bar-Boljare.

"To svakako znači da ćemo paralelno sa tim, početi gradnju sledećih dionica i stvoriti uslove da će se u dogledno vrijeme ovaj najskuplji i najvrjedniji projekat kapitalne infrastrukture u potpunosti završiti i da će se ostvariti njegova misija integracije Crne Gore i njeno povezivanje sa susjedima i sa Centralnom Evropom. Podmorski energetski kabal koji je nedavno stavljen u funkciju otvara neslućene mogućnosti za razvoj projekata u oblasti energetike, prije svega u proizvodnji električne energije. Na taj način će Crna Gora, ne samo dobiti nove energetske kapacitete koji će joj obezbijediti da postane zemlja energetski izvoznik, nego će na optimalan način valorizovati svoju poziciju tranzitne zemlje između Jugoistočne i Zapadne Evrope i visokokvalitetnog sposobnog tržišta električne energije u Zapadnoj Evropi i po tom osnovu sticanje prihoda koji će doprinositi daljem društvenom bogatstvu naše zemlje", kazao je on.

 Takođe, je naveo da će ove godine biti stavljen u funkciju i novi turistički rizort Portonovi.

"Ono što je još važnije od toga, Portonovi, Porto Montenegro i Luštica bay nastavljaju odmah sledeće faze svog razvoja a već je počela izgradnja i novih turističkih struktura koje će dodatno Crnu Goru preporučiti kao prestižnu evropski konkurentnu turističku destinaciju. Realizacija ovih projekata obezbijediće otvaranje brojnih novih i kvalitetnijih radnih mjesta, namijenjenih prije svega mladoj i obrazovanoj generaciji čime će se pojačati njihova motivacija za ostanak u Crnoj Gori", navodi predsjednik Crne Gore.

milodjukanovicc

Ekonomski rast i razvoj tokom prethodne i prethodnih godina nam kako je kazao, omogućuju da konačno krenemo u unapređenje standarda zaposlenih u nekim važnim  javnim djelatnostima, prije svega, obrazovanju i zdravstvu.

"Dakle, odluka da se već od 2020. krene u povećanje plata zaposlenim u zdravstvu i obrazovanju će omogućiti da povećamo atraktivnost tih zanimanja i da pokušamo da animiramo najtalentovanije i najsposobnije pojedince iz našeg društva za bavljenje tim odgovornim poslom. Jedan od najvažnijih interesa svake odgovorne državne politike je da svojim građanima obezbijedi pouzdanu zdravstvenu zaštitu, a posebno da najmlađim generacijama obezbijede kvalitetan transfer znanja koji će ih osposobiti za izazove sa kojima će se suočiti u životu i koji će ih osposobiti da odgovorno brinu o budućnosti naše zemlje.

Radićemo permanentno i na pitanjima daljeg unapređenja vladavine prava, dalje i pouzdanije zaštite ljudskih prava i sloboda, posebno ranjivih kategorija", kazao je Đukanović.

Poručuje da građani moraju biti apsolutno sigurni da je "država Crna Gora u stanju da im garantuje mir i stabilnost i da obezbjeđuje ustavni poredak naše zemlje, da se veoma efikasno možemo suočiti sa svim destruktivnim namjerama bilo otkuda da one dolaze, što smo pokazali i poslednjih dana".

"Pokazali smo novu sposobnost, novi kapacitet države da se veoma suptilno i veoma pažljivo bavi sa teškim istorijskim nasleđem podjela i sukoba unutar Crne Gore, ali i sa jednako takvom odlučnošću da ne dozvolimo da Crna Gora bude taoc tih istorijskih podjela, te sa sposobnošću da rješavamo te probleme u skladu sa najboljim evropskim standardima i najboljom evropskom demokratskom praksom", kazao je Đukanović.

"Ponavljajući dobre želje za srećnu i uspješnu 2020. godinu, želim sa svima vama da podijelim radost što će veliki broj gostiju tokom novogodišnjih praznika posjetiti atraktivnu turističku destinaciju Crnu Goru i početi da na taj način ostvaruju svoje najbolje želje u 2020. godini. Takođe, htio bih da zajedno sa svima vama uputim najbolje želje u 2020. godini pripadnicima naše dijaspore i pripadnicima civilnih i vojnih misija u kojima participira Crna Gora. Jednom riječju, svim našim ljudima gdje god oni bili želim srećnu, uspješnu i zdravu 2020. godinu.

Neka je vječna Crna Gora", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u novogodišnjoj čestitki.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.