Radunović: Stvaramo ambijent za privredu i privredne aktivnosti
Darko Radunović, foto: Vlada Cg

Radunović: Stvaramo ambijent za privredu i privredne aktivnosti

Stvaramo ambijent za privredu i privredne aktivnosti, saopštio je ministar finansija Darko Radunović na tradicionalnom sastanku premijera i članova Vlade Crne Gore sa privrednicima održanom u Privrednoj komori Crne Gore i napomenuo da su u poslednjem kvartalu 2020. godine usvojeni Zakon o javnim nabavkama, Zakon o javno privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama.

"Prisutna je činjenica da imamo visoko opterećenje na rad, 41% kod nas, a 36,5% u državama Evropske Unije. U ovoj godini smo smanjili za 2 p.p. na teret poslodavca za zdravstveno osiguranje, od Nove godine krizni porez ce ići – 2 i povećali smo minimalnu cijenu i mišljenja sam da je to dosta dobar trend i o tome ćemo voditi računa", izjavio je Radunović i naglasio da je ovo smanjenje imalo malog efekta na povećanje prosječne zarade u Crnoj Gori i nije dalo odraza kod poslodavaca.

Kada je u pitanju sistem elektronske fiskalizacije naveo je da nismo uspjeli na vrijeme da završimo tender zajedno sa Svjetskom bankom i samim time odložena je primjena za godinu dana i istakao sistem kao dobar alat u borbi protiv sive ekonomije, a naredna godina će poslužiti kao dobar testni period i mogucnost da se izabere dobar ponudjač.

Takođe, naglasio da je stvorena fiskalna stabilnost i kontrolišu se dva najvaznija makroekonomska indikatora – deficit i javni dug, ali kako je kazao, mora se voditi računa o svakom prihodu koji ide u budžet, pod mjerama smo fiskalne konsolidacije i moramo to imati na umu.

"Moramo biti vrlo oprezni prilikom promjena načina i modela opterećenja na rad", zaključio je Radunović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.