Ozvaničeno povećanje zarada u prosvjeti, potpisani kolektivni ugovori
Foto: Ministarstvo prosvjete

9% od 2020. godine i 3% od 2021. godine

Ozvaničeno povećanje zarada u prosvjeti, potpisani kolektivni ugovori

Povećanje zarada na Univerzitetu Crne Gore, prosvjeti, te domovima učenika i studenata od 9% od 2020. godine i 3% od 2021. godine na već uvećanu zaradu, ozvaničeno je danas u Ministarstvu prosvjete potpisivanjem kolektivnih ugovora.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović potpisao je ugovor i to: za UCG sa rektorom Danilom Nikolićem i predsjednikom sindikata UCG mr Vukašinom Zogovićem; za Sindikat prosvjete sa predsjednikom Sindikata Zvonkom Pavićevićem; za zaposlene u đačkim i studentskim domovima sa predsjednikom Samostalnog sindikata Markom Kaluđerovićem.

Ministarstvo prosvjete dogovorilo je ranije sa upravom svih pomenutih sindikata i UCG povećanje zarada od naredne godine za 9+3%, što je danas i formalizovano potpisivanjem Ugovora.

Takođe, iz tog resora podsjećaju da su povećana izdvajanja i za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti, isplaćuju se jubilarne nagrade, ali se radi i na jačanju naučnostraživačke aktivnosti na UCG preko posebnog fonda.

"Preciznije, posljednji trogodišnji sporazum sa Sindikatom prosvjete za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih potpisan je nedavno na iznos od čak 2,1 milion, dok je trogodišnji sporazum prije svega par godina ranije potpisan na iznos od oko 1, 3 miliona. Osim toga, sa Univerzitetom Crne Gore predviđeno je pokrivanje troškova naučnoistraživačke i inovativne djelatnosti na Univerzitetu, koji mogu obuhvatati nadoknade i troškove za naučnoistraživački rad, publikovanje u renomiranim časopisima i monografijama, podršku projektnim aktivnostima i drugo, i to preko posebnog fonda. Iznos sredstava opredijeljenih za ovaj fond će se utvrditi posebnim sporazumom između Vlade i Univerziteta.", saopšteno je.


Svi pomenuti dogovori su, ističu iz ovog resora, rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa sindikatima.

"Oni su, kao takvi, doveli dakle ne samo do povećanja zarada, već i pomaka u dijelu stambenog obezbjeđenja zaposlenih u prosvjeti, ali i jačanja naučnoistraživačke djelatnosti na UCG.", zaključuje se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.