Tokom praznika veliki broj nezgoda, policija apeluje na vozače da ne upravljaju vozilom u pijanom stanju i prijave one koji to čine
Foto:Twiter

Narednih dana pojačane kontrole

Tokom praznika veliki broj nezgoda, policija apeluje na vozače da ne upravljaju vozilom u pijanom stanju i prijave one koji to čine

Crnogorska policija uputila je apel vozačima u susret predstojećim novogodišnjim i božičnim praznicima da ne upravljaju vozilom u alkoholisanom stanju i prijave druge ukoliko to čine. Policija ja pozvale učesnike u saobraćaju na poštovanje saobraćajnih propisa u cilju sprječavanja saobraćajnih nezgoda.

Kako se 2019. godina bliži kraju, širom Crne Gore se planiraju odmori i novogodišnja slavlja. U narednim danima, to podrazumijeva period putovanja i provoda, pa je važno imati na umu bezbjedno ponašanje i učestvovanje u saobraćaju. Ovo je posebno važno podsjetiti, obzirom da se svake godine u periodu oko novogodišnji i božićnih praznika, na našim putevima dogodi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama - ističe Dragan Gorović, načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi policije. 

Najčešći uzroci ovih nezgoda su, podsjetio je on, nepažnja vozača, vožnja pod dejstvom alkohola, neprilagođena brzina i drugi prekršaji povezani sa nepoštovanjem saobraćajnih propisa.

Takođe, otežano odvijanje saobraćaja u zimskim uslovima, usljed magle ili leda, poledice i snijega na kolovozu, mogu dodatno uticati na povećani broj saobraćajnih nezgoda, napominje Gorović. 

Iz Uprave policije još jednom apeluju na vozače, ali i ostale učesnike u saobraćaju, da poštuju propise, da nastoje da rizična i opasna ponašanja prepoznaju i izbjegavaju u cilju sprječavanja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Zbog svega navedenog, Gorović savjetuje vozače da:

* Brzinu kretanja vozilom prilagode uslovima i stanju na putu.

* Poštuju ograničenja brzine kretanja vozilom, propisana zakonom. 

* Izbjegavaju konzumiranje alkoholnih pića ako će te nakon toga upravljati vozilom.

* Planiraju bezbjedan povratak do krajnjeg odredišta - zamole u društvu vozača koji ne pije, da ih bezbjedno odveze. 

*  Ako ste ipak konzumirali alkohol, pozovite taksi, prijatelja ili člana porodice da vas odveze do planiranog odredišta. 

*  Ako ste uočili drugog vozača na putu koji nekontrolisano upravlja vozilom i suprotno saobraćajnim propisima ili sumnjate da je pijan, ne oklijevajte, odmah obavijestite policiju na broj telefona 122.

*  Držite dovoljno odstojanje od vozila koje se nalazi ispred vas, kako bi mogli blagovremeno da reagujete u iznenadnim situacijama i tako izbjegnete saobraćajnu nezgodu.

* Budite strpljivi i tolerantni tokom vožnje.

* Poštujte i ostale saobraćajne propise, jer samo na taj način će te smanjiti rizik od saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama. 

"Još jednom apelujem na vozače, kao i ostale učesnike u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise, jer samo na taj način će  smanjiti rizik od saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama, dok opasnim i neodgovornim ponašanjem, ugrožavaju, ne samo svoj život, već i živote svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju. ", poručuje Gorović.

Službenici saobraćajne policije će i narednih dana vršiti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa posebnom pažnjom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, dodao je on.

 

 pic.twitter.com/wpCsgC2qas

— Uprava policije Crne Gore (@PolicijaCG) December 30, 2019

 

"Na kraju, Uprava policije svim građanima želi uspješnu i bezbjednu 2020. godinu, uz napomenu da poštujući propise, poštujemo život, od kojeg nam ništa ne smije biti važnije i vrijednije. ", zaključuju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.