Struja od 1. januara pola procenta jeftinija

Struja od 1. januara pola procenta jeftinija

Cijena električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od 1. januara biće niža za pola procenta, piše Dan.

Prvi razlog pojeftinjenja je to što je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) smanjila regulatorno dozvoljeni prihod za prenos i distribuciju, odnosno Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), a drugi to što Elektroprivreda (EPCG) neće koristiti zakonsko pravo i povećati cijene svojih usluga, potvrdili su Danu iz elektroenergetske kompanije,prenosi Mina biznis.

EPCG je imala pravo da poveća cijene svojih usluga šest odsto. Sadašnja cijena struje od 9,96 centi po kilovat satu (kWh) će nakon smanjenja od pola procenta biti snižena na 9,91 centi.

Кada se posmatra kretanje cijena za domaćinstva u posljednjoj deceniji, ona je sada na sličnom nivou kao 2009. godine kada je iznosila 9,89 centi po kWh.

„Analizirajući tržište električne energije, te uzimajući u obzir izuzetnu pogonsku spremnost elektrana, dobru hidrološku situaciju i stanje akumulacija, ali i efikasnost elektrana zbog strateških investicija u kapitalne remonte, EPCG neće koristiti zakonsko pravo i tražiti izmjenu cijena električne energije za narednu godinu“, kazali su Danu iz elektroenergetske kompanije.

Prema njihovim riječima, činjenica je da EPCG znatno bolje zarađuje od prekogranične prodaje energije na veliko nego od prodaje energije krajnjim kupcima u Crnoj Gori, tako da u poslednje dvije godine to predstavlja glavni razlog pozitivnog poslovanja kompanije.

Račun za električnu energiju čini prenos (CGES), distribucija (CEDIS), aktivna energija Elektroprivrede, operator tržišta (COTEE), obnovljivi izvori energije (MEК) i porez na dodatu vrijednost (PDV).

Mrežne usluge, dakle sve osim EPCG, čine 45 odsto od ukupnog računa. To znači da bi, na osnovu nedavne odluke RAE i smanjenja regulatorno dozvoljenog prihoda za CEDIS i CGES od 1,32 odsto u odnosu na prošlu godinu, došlo do umanjenja ukupnog računa za dominantna dvotarifna brojila od 0,5 odsto.

Za jednotarifna brojila umanjenje će biti 2,39 odsto, međutim, njihov broj je neznatan, ima ih u nekoliko sela. Cijene električne energije u Crnoj Gori, za domaćinstva i male kupce, zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj berzi, HUPX.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.