Amfilohije odlikovao policajca iz Nikšića, Miloja Šćepanovića
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Prije nekoliko dana dao otkaz

Amfilohije odlikovao policajca iz Nikšića, Miloja Šćepanovića

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije poručio je, nakon liturgije u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, da se nije dobro vraćati caru Dukljaninu.

Amfilohije je poručio i da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti bezakonje i da se nada da će se vlast urazumiti.Mitropolit je odlikovao Miloja Šćepanovića, policajca iz Nikšića, koji je prije nekoliko dana dao otkaz.

Mitropolit je kazao da je car Konstantin vidio časni krst na nebu i oko njega sabrao svoje carstvo: On nije otimao, već je gradio hramove Božije i hrišćanima koji su bili gonjeni dao slobodu i vratio otete hramove:

„I taj povratak hramova je trajao do današnjih dana, car Konstanin je i ovdje ostavio svoga traga“, rekao je vladika i podsjetio na krstionicu na Miholjskoj Prevlaci gdje je i započela Sveta Mitropolija crnogorska i primorska, kao i na krstionicu na Zlatici iz vremena njegovoga naslednika cara Justinijana, koji je, takođe, širom vaseljene ostavio tragove gradeći, a ne otimajući hramove od hrišćana, kao što se događalo prije cara Konstantina.

Amfilohije je kazao da nije dobro da se danas u Crnoj Gori oni koji su na vlasti vraćaju, kako je rekao, "prokletome caru Dukljaninu i da otimaju hramove građene za slavu Božiju. Nije dobro za njih, a da ne govorimo o Crnoj Gori“.

Dodao je da podgorički hram pripada Svetom Vaskrsenju Hristovom, Svetome gradu Jerusalimu, kao što drugi hramovi pripadaju onim svecima kojima su posvećeni, prije svega, a onda i onima koji ih grade i sabiraju se oko njih i koji se pričešćuju u njima:

„Hramovi pripadaju njima, a ne bezbožnicima – sljedbenicima prokletoga cara Dukljanina. U ovoj Crnoj Gori cara Konstanitana, cara Justinijana, Crnoj Gori Svetoga Jovana Vladimira, koji je žrtvovao sebe za svetinju Božiju i mir, i oni koji su njihovi nasljednici kao vladari treba da odaberu njihov put, put Svetih Božijih vladara sve do Svetoga Petra Cetinjskoga, Svetoga Vasilija Ostroškoga koji su kroz vjekove gradili hramove posvećujući ih živome Bogu, prizivajući narod da se krštava, vjenčava u tim hramovima. Takvom narodu pripadaju ti hramovi.“, kazao je Amfilohije.

Mitropolit se zapitao kome treba da pripadnu mošti Svetoga Vasilija, ko sa njima da raspolaže?!

"Sveti Vasilije je pripadao, prije svega, Hristu Bogu, svetinji Njegovoj, a onda narodu Božijem za koga je žrtvovao sebe i sve što je imao“, rekao je Amfilohije i podsjetio na njegovu kletvu upućenu onima koji se drznu da otimaju imovinu Crkve.

Ističući da se on nalazi na tronu Svetoga Petra Cetinjskoga, Mitropolit je objasnio da su episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije umirovljeni Atanasije, na tronu Svetoga Vasilija Ostroškoga, a da ovi koji danas vladaju hoće da ograniče Crkvu Božiju, koja je bezgranična.

Govoreći da je dosta oteto od naroda, Crkve u vrijeme Josipa Broza, vladika je kazao da sadašnja vlast ne samo da neće da vrati oteto, već hoće ponovo da otima hramove:

„Malo su uzeli od ovoga naroda. Neće tako moći! Nadam se u Boga da će da ih urazumi i vrati Svetome ćivotu Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga, kao što se oko tih ćivota sabiraju milioni ljudi, čak i oni koji nijesu pravoslavni.“

On je odlikovao Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovećenskog Tajnovidca službenika Centra bezbjednosti Nikšić Miloja Šćepanovića, koji je nakon 30 godina staža dao otkaz jer nije htio da učestvuje, kako je rekao, u akciji policije protiv građana.

Pozdravljen burnim aplauzom, Šćepanović je zahvalio na odlikovanju ističući da nije ništa posebno uradio, ispovjedao je vjeru Hristovu i poštovao Boga i Svetoga Vasilija, i nije htio na svoj narod: „Bolje kući časna obraza, nego s pendrekom prljava.“

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.