Sonja Biserko

Biserko smatra

"NATO spasio Crnu Goru"

Zakon o vjerskim zajednicama je posljednja faza zaokruživanja crnogorskog identiteta, kaže u intervjuu Pobjedi predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko.

"Cilj jeste da se osujeti taj proces s težnjom da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom. Činjenica da je Crna Gora u međuvremenu postala i članica NATO je značajna opstrukcija za takve namjere i kao da nema rezonancu kod srpskih nacionalista koji vjeruju da će se i EU i NATO raspasti", navodi Biserko.

Ona smatra da je odnos Srbije prema Crnoj Gori, manje više jedinstven.

"Svodi se na to da Crnogorci ne postoje i da je Crna Gora srpska zemlja. Crnogorstvo se negira na više nivoa - kroz jezik, crkvu, etničko porijeklo. Još šezdesetih godina spor između Srbije i Crne Gore vodio se oko toga što je čije u kulturi. Njegoš se, naravno, tretira kao srpski pjesnik i pisac", poručuje Biserko

Kaže i da smo proteklih dana gledali dobro organizovan pokušaj da se Crna Gora prisili da povuče Zakon o vjerskim zajednicama.

"Malo je falilo da se tamo nađu paravojne jedinice iz Srbije i Republike Srpske. Vjerovatno je članstvo Crne Gore u NATO bila glavna prepreka", kaže Biserko.

Ističe da je SPC jedina prekogranična institucija koja ima posebnu ulogu u kampanji protiv crnogorskog zakona o vjerskim zajednicama, a naročito zbog toga što je riječ o imovini koja ubire velike prihode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.