Najvažniji minerali za zdravu štitastu žlijezdu
Foto: Ilustracija

Najvažniji minerali za zdravu štitastu žlijezdu

Štitasta žlijezda je najveća endokrina žlijezda u našem organizmu i svaka naša ćelija zavisi od hormona koje ona proizvodi.

Za rad štitaste žlijezde važni su cink, selen i jod.

Jod je mineral koji je potreban za proizvodnju svih hormona štitaste žlijezde.

Kada se provjerava zdravlje ove veoma važne žlijezde tada se mjeri nivo hormona T3 (tironin) i T4 (tiroksin) koji zapravo ukazuju koliko se joda ugradilo u same hormone žlijezde.

Manjak selena u organizmu

Jod je neophodan i nezamjenjiv za rad štitaste žlijezde, a može se pronaći u kuhinjskoj soli, plodovima mora i algama.

Osim joda, selen je drugi važan mineral za rad ove žlijezde. On je ključan za rad enzima koji uzima hormon T4 i pretvara ga u aktivni oblik T3.

Osobe koje imaju manjak selena u organizmu mogu da osjećaju simptome hipotireoze, odnosno posledice smanjenog rada štiitaste žlijezde, uprkos dobrim vrijednostima hormona T3 i T4.

Najbolji izvor selena je brazilski orah

Selena najviše ima u brazilskom orahu, a može se pronaći i u kvascu, cijelom zrnu žitarica i plodovima mora. Samo jedan brazilski orah može da zadovolji više od 100 odsto preporučenog dnevnog unosa selena.

Na spisku minerala korisnih za rad štitaste žlijezde nalazi se i cink. On je važan za pravilan rad hormona ove žlijezde, a posebno je koristan unutar samih ćelija gdje hormoni štitaste žlijezde ispoljavaju svoju aktivnost.

Namirnice bogate cinkom su sjemenke bundeve, meso i plodovi mora. Manjak cinka u organizmu može da se javi kod pušača, dijabetičara, trudnica, a povećane potrebe za ovim mineralom imaju i sportisti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.