Celer oporavlja kožu, obara holesterol, a dobar je i za bubrege
Foto: Ilustracija

Celer oporavlja kožu, obara holesterol, a dobar je i za bubrege

Osim što je cijenjen kao dodatak brojnim jelima, korijen celera se pokazao izuzetno djelotvornim i kod različitih zdravstvenih tegoba.

Zagovornici tradicionalne medicine ističu da je posebno ljekovit kod mnogih kožnih oboljenja, ukoliko se jede svjež.

U sirovom stanju ga preporučuju i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, jer je dobar diuretik.

Da biste postigli željeni zdravstveni efekat, sitno narendajte iste količine celera i jabuke, dobro ih izmiješajte i uzimajte više puta u toku dana. U ovu mješavinu možete da dodate narendane orahe i šećer po želji.

Prilikom odabira celera vodite računa da njegova težina u ruci odgovara njegovoj veličini, a na dodir da je čvrst. Ostaci stabljike na vrhu treba da su svježi i bez tragova sušenja i truljenja.

Prilikom kupovine izbjegavajte opran i isjeckan celer, jer stajanjem gubi boju i vrijedne nutritivne sastojke.

Svježinu celera možete provjeriti i pritiskom stabljike po sredini. Ukoliko je zvuk pucketav celer je svjež. Ako su pri dnu svježnja spoljne stabljike odvojene, najvjerovatnije je da takav celer stoji duže.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.