Njemačkoj trenutno nedostaje oko 30 hiljada majstora

Njemačkoj trenutno nedostaje oko 30 hiljada majstora

Njemačkoj već nekoliko godina postoji velika potreba za radnicima raznih zanimanja, posebno zanatlija.

Predsjednik Udruženja njemačkih zanatlija Hans Peter Wollseifer je izjavio da u svim dijelovima Njemačke postoji ogromna potreba za zanatlijama i majstorima.

Istakao je da su potrebni majstori u skoro svim sektorima - od građevine, sanitarnih instalacija i montažera pa do gradnje puteva, telekomunikacijskih tehničara, mesara i stručnjaka u prehrambenom sektoru.

Wollseifer tvrdi da mnoge majstorske radionice već sada odbijaju veoma unosne poslove jer nemaju dovoljno kvalifikovanih radnika.

Prema njegovoj procjeni, u Njemačkoj trenutno nedostaje oko 30 hiljada majstora u brojnim sektorima, napominjući kako ima velika očekivanja od novog Zakona o zapošljavanju stručne radne snage iz država izvan Evropske unije koji stupa na snagu početkom marta 2020. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.