Foto: CdM

Savjet za građansku kontrolu rada policije

"Policija postupala profesionalno i odgovorno"

Prema osobama koje su privedene ili zadržane u službene prostorije Savjet za građansku kontrolu rada policije je utvrdio da je policija prema njima postupala profesionalno i odgovorno, poštujući međunarodne i domaće standarde u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je neposredno pratio postupanje policije i primjenu policijskih ovlašćenja povodom javnih okupljanja u Podgorici.

"Savjet je utvrdio da je u službene prostorije privedeno ili zadržano 40 građana. Savjet konstatuje da je policija prema njima postupala profesionalno i odgovorno, poštujući međunarodne i domaće standarde u vezi sa zaštitom ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Suština tih standarda je, kako navode, u tome da se rizik od zastrašivanja i zlostavljanja građana svede na apsolutni minimum a da se pri tome policija nepotrebno ne sputava u vršenju svojih zakonskih obaveza i dužnosti.

"Starješine CB Podgorica, na čelu sa načelnikom Milovanom Pavićevićem, su odgovorno i u najkraćem roku postupale po izdatim preporukama Savjeta a koje su se odnosile na provjeru svih navoda o postupanju policije, pružanju preciznih podataka o svakom događaju, statusu i tretmanu svih privedenih i zadržanih građana uključujući i sva pitanja oko njihovog zdravlja i kontaktiranja najbližih", navodi se u saopštenju Savjeta.

Delegacija Savjeta za građansku kontrolu rada policije - u sastavu mr Aleksandar Saša Zeković, drc. dr Branislav Radulović i advokat Zoran Čelebić - je sinoć, 26. decembra 2019. godine, oko 22 sata posjetila do tada privedena i zadržana lica u Centru bezbjednosti (CB) Podgorica cijeneći da je period neposredno po privođenju i lišavanju slobode najrizičniji u pogledu potencijalnog zlostavljanja i kako bi se preduzeli potrebni koraci ukoliko je do zlostavljanja eventualno došlo.

Posjeta je, kako su kazali, realizovana u najkraćem roku i omogućen je povjerljiv razgovor sa svim zatečenim licima.

"Dvojica građana su imali primjedbe na postupanje policije prilikom privođenja dok su ostali građani bili bez prigovora bilo koje vrste uključujući i jednog monaha. Nijedan građanin nije imalo primjedbe na postupanje policije u službenim prostorijama CB Podgorica i jedinici za zadržavanje. Savjet je zbog navoda jednog građanina, obavio vizuelni pregled, i insistirao da se detaljan i stručan pregled obavi u zdravstvenoj ustanovi koji je on na kraju i prihvatio. Ljekar Kliničkog centra se izjasnio da nema vidljivih povreda. Kod drugog građanina evidentirana je modrica na desnoj nadlaktici koja je, kako je i sam građanin naveo, mogla nastati usljed njegovog podizanja sa asfalta jer je odbio naređenje policijskih službenika da ustane i pružao je pasivan otpor pri podizanju i dovođenju do službenog vozila", Zaključuje se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.