UJR pokrenula mjere prema više preduzeća i odgovornih lica zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza

UJR pokrenula mjere prema više preduzeća i odgovornih lica zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza

Uprava javnih radova u toku ove sedmice pokrenula je mjere prema više pravnih subjekata, koji su neodgovornim odnosom i neizvršavanjem ugovorenih obaveza uzrokovali prolongiranje rokova i doveli u pitanje kvalitet izvedenih radova kod projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore.

"Na ovaj način želimo da uputimo jasnu poruku da nećemo tolerisati kompanijama koje učestvuju u postupku javne nabavke da neodgovornošću dovode u pitanje realizaciju razvojnih projekata.U tom cilju, Lovćen banci je podnijet zahtjev za aktiviranje garancije za dobro izvršenje ugovora o izgradnji objekta Kuće voća u Andrijevici, koji je krajem 2017. godine potpisan sa podgoričkom kompanijom “Neimar inženjering”.Zahtjevom je zatraženo aktiviranje garancije u visini od pet odsto vrijednosti ugovora, što predstavlja iznos od 66.632 eura. 
Uslovi za pokretanje ove mjere stekli su se nakon što je stručni nadzor ukazao da na objektu nema vidljivog napretka u radovima, uprkos brojnim sastancima i upozorenjima prema izvođaču", saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Kako se dalje navodi, Uprava javnih radova je Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma prije dva dana podnijela predlog za razmatranje opravdanosti oduzimanja licence privrednom društvu “Projectman” iz Podgorice.

"Na osnovu izvještaja stručne komisije, ustanovljeno je da je ovo preduzeće napravilo niz krupnih propusta u toku nadzora nad rekonstrukcijom Ulice Đeda Vojvodića u Beranama, što se odrazilo na kvalitet radova i dovelo do značajnog oštećenja dijela kolovoza.Takođe, Direktoratu je predloženo da razmotri oduzimanje licenci odgovornim licima zbog velikog broja nedostataka u projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju zatvorenog bazena “Nikša Bućin” u Kotoru, što je uslovilo nepredviđene radove i prolongiranje ugovorenog roka za završetak posla", saopšteno je iz UJR-a.

Dodajući da izrada glavnog projekta u septembru 2014. godine povjerena je konzorcijumu, koji su činili “Ing Invest” iz Danilovgrada, “Geoprojekt” iz Podgorice, “Itea” iz Herceg Novog i “Lars Fire” iz Podgorice, dok je ugovor o reviziji u martu 2015. godine postpisan sa konzorcijumom podgoričkih preduzeća ”Arhient”, “X-Inženjering”, “Hidrofokus”, “Jawel CG”, “D&K Inženjering”, “Tim.Ing”, “Geotehnika”, “Institut Sigurnost”, “Medix” i “Geoengineering”.

Podsjećajući, Uprava javnih radova je nedavno obračunala kaznu zbog prekoračenja ugovorenog roka završetka izgradnje sportskog poligona u Šavniku, prema kojoj je izvođač, podgoričko predzeće „Bi kod“, dužno da plati 7.178 eura, odnosno pet odsto ugovorene cijene radova.

Takođe, sredinom ove godine Uprava je raskinula tri ugovora sa preduzećem “Tehnoput MNE”, zbog neispunjavanja preuzetih obaveza na osnovu ugovora o rekonstrukciji puteva u opštini Kolašin.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.