Konačno otkriven lijek koji suzbija Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest
Foto: Ilustracija

Konačno otkriven lijek koji suzbija Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest

Turski naučnici otkrili su lijek koji suzbija negativne efekte niza bolesti poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti i depresije.

Tim eksperata sa Ataturk univerziteta u provinciji Erzurum objavio je tu vijest nakon dugogodišnjeg istraživanja i laboratorijskih eksperimenata.

“Ispitivanja na životinjama već su dokazala da lijek redukuje negativne efekte bolesti poput depresije, Parkinsona i Alchajmera“, kazao je rektor Omer Čomakli.

On je kazao da su međunarodni patenti dobiveni iz Japana i SAD-a i pojasnio je da su ispitivanja pokazala da lijek ima zaštitnički efekt na moždane ćelije koje sadrže visoke glutamatne neurotransmitere.

Lijek će za upotrebu biti spreman čim bude okončana klinička faza ispitivanja, a Čomakli je izrazio nadu da će to biti u što kraćem roku.

Čomakli je takođe kazao da je već određen naziv novog lijeka, ali da će javnosti biti naknadno saopšten.

To je prvi autohtoni lijek turske medicine, a osoblje sa erzurumskog univerziteta poručilo je da je ponosno na projekt koji će služiti cijelom čovječanstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.