Bjeković: Scene viđene u crnogorskom parlamentu poraz demokratskih napora, smiriti tenzije
Siniša Bjeković

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Bjeković: Scene viđene u crnogorskom parlamentu poraz demokratskih napora, smiriti tenzije

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković još jednom je pozvao na mir, toleranciju i institucionalno rješavanje otvorenih pitanja.

„Pozdravljamo poziv crkvenih velikodostojnika i njihov glas razuma da se djeluje na bazi pravnih argumenata u vezi sa obavezama koje se odnose na izvršavanje zakona, očekujući da će sve zainteresovane strane koristiti primjerene metode i sredstva u zastupanju svojih stavova i interesa“, poručio je Bjeković.

Sa druge strane, kako navodi, scene koje su viđene u crnogorskom parlamentu predstavljaju poraz demokratskih napora i kapaciteta za prevazilaženje aktuelne situacije.

„Sada je na svim akterima društvene i političke scene da odgovornim ponašanjem daju doprinos da se što prije uspostavi narušeni parlamentarizam i smire podignute tenzije. To nikako ne znači da se time umanjuje značaj i potreba raspravljanja svih otvorenih političkih pitanja na dostojanstven način i uz uvažavanje svih u političkom i javnom diskursu Crne Gore“, poručio je Bjeković.

Kao i u ranijim sličnim situacijama, institucija Ombudsmana ima istu poruku i apel relevantnim akterima, ali i institucijama sistema kao i građanima.

„To je očuvanje i jačanje demokratskih kapaciteta da se u duhu razumijevanja, tolerancije, koncepta vladavine prava, ljudskih prava i sloboda odgovori na aktuelne, ali prolazne izazove i odlučno odbace sve nasilne metode komunikacije i djelovanja. Obavještavamo javnost da u okviru svojih nadležnost pokrećemo ispitni postupak po službenoj dužnosti u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja zbog događaja u Skupštini, ali i van nje“, zaključio je Bjeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.