Građani da ne nasijedaju na lažne vijesti
Ilustracija

Građani da ne nasijedaju na lažne vijesti

Iz redakcije Informera, dobitnika Zlatnog pinokia za 2019. godinu za najviše objavljenog lažnog sadržaja, upravo je stigla dezinformacija da je premijer Duško Marković ubrzo nakon završenog sastanaka sa mitropolitom Amfilohijem dobio šamar, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra.

"Kako navode u tekstu pod nazivom "Premijer Duško Marković dobio šamar zbog sastanka sa Amfilohijem" fizički nasrtaj na premijera izvršio je Zoran Lazović, pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore.Premijer Marković je nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem nastupio pred poslanicima kako bi ih informisao ishodu i između ostalog demantovao je ovakva pisanja, nazivajući ih pokušajima manipulacija", saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra.

Ta pisanja Informera, preuzeli su kako dodaju brojni lokalni i domaći mediji, poput portala Novosti, IN4S, , Borba, Time i drugi.

"Iako ovakve objave nisu istinite i predstavljaju klasičan primjer lažnih vijesti, te se njima želi izazvati haos, nesigurnost kod građana, polarizacija društva i slično, jedan broj građana ih svakako percipira kao istinite, što se može zaključiti na osnovnu komentara na samim portalima i društvenim mrežama.

Ovim putem želimo da apelujemo na sve građane Crne Gore da ne nasijedaju na ovakve i slične objave koje predstavljaju klasičan primjer lažnih vijesti, a koje se u Crnoj Gori šire prvenstveno putem portala IN4S i Borba, u Srbiji preko portala Informer, Srbijadanas, Nacionalist, Novosti, Kurir, Alo i drugih, te putem profila i stranica na društvenim mrežama koji šire iste ili slične narative. Očekujemo da je ovo samo početak širenja ovakvih narativa i jedne osmišljene dezinformacione kampanje, te stoga ne treba vjerovati informacijama koje stižu od gore navedenih medija", poručuje se u saopštenju.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.