Doktor Lazović  izveo najveći hirurški poduhvat u državi: Šansa za pacijente kojima je rečeno da se više ništa ne može uraditi
Foto:Screenshot

Najsavremenija operacija kancera

Doktor Lazović izveo najveći hirurški poduhvat u državi: Šansa za pacijente kojima je rečeno da se više ništa ne može uraditi

Profesor doktor Ranko Lazović, načelnik digestivne hirurgije Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), uradio je operaciju koja predstavlja najveći hirurški poduhvat u državi, a koji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) košta oko pola miliona dolara.

Lazović je operisao pacijentkinju sa odmaklom fazom karcinoma jajnika, koja je već operisana u Beogradu i  primila hemioterapiju.  

Procedura je moguća kod takvih pacijenata, kojima je rečeno da se više ništa ne može uraditi, ali i kod oboljelih koje ranije nijesu operisane već su samo primile hemioterapiju.

"Kada nekoga kome je ostalo još tri ili šest mjeseci života podvrgnete ovakvoj intervenciji, to dovoljno ilustruje složenost, opravdanost i ozbiljnost metode", rekao je Lazović danas na konferenciji za medije.

Ovu proceduru početkom ovog vijeka u SAD je počeo da radi doktor Pol Šugerbejker, zaposlen u Kancer centru u Vašingtonu. 

Lazović je pojasnio da je ovo najsloženija hirurška intervencija u trbuhu i karlici, koja se obično radi kod žena životne dobi od 35 do 40 godina.  

Metoda je, tvrdi, rezervisana za kancer jajnika, kod kojeg daje najbolje rezultate, te debelog i slijepog crijeva.

"Petogodišnje preživljavanje ovakvih pacijenata je preko 20 odsto, a postoje studije koje govore da je petogodišnje preživljavanje i više od 40 i 60 odsto", kazao je Lazović.

Lazović je rekao da su pacijenti idealni za ovu proceduru oni kod kojih je kancer indeks, koji pokazuje raširenost procesa u trbuhu i karlici, a koji bi trebalo da iznosi do 21.  

Ovu metodu na ovim prostorima, osim Lazovića, radi srbijanski doktor Dragutin Kecmanović iz Kliničkog centra Srbije. 

Direktor KC Jevto Eraković rekao je da su pripreme za ovu metodu trajale godinu.

"Doktorka Ognjenka Šarenac obavila je sjajnu anesteziološku edukaciju i uradili su impresivnu stvar", poručio je Eraković.

Operisana pacijentkinja, Refija Muzurović iz Bijelog Polja, kazala je danas novinarima da se dobro osjeća, zahvaljujući profesoru Lazoviću.

"Biću dobro. Gledam naprijed, pozivno mislim i imam razlog više da budem optimistična. Nikada nisam govorila da ću umrijeti i da sam bolesna. Hodam, hranim se, šetam. Ja više nisam bolesna žena", kazala je Muzurović koja je zahvalila zemljaku doktoru Lazoviću.

Izvor:vijesti.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.