Vjetroelektrana Možura će proizvoditi 111 gigavatsati struje

Komercijalna proizvodnja

Vjetroelektrana Možura će proizvoditi 111 gigavatsati struje

Proizvodnja električne energije iz vjetroelektrane Možura, koja je zvanično puštena u rad sredinom novembra, planirana je u iznosu od 111 gigavatsati, navodi se u Odluci o energetskom bilansu za narednu godinu.

Možura, čija je instalisana snaga 46 megavati, je bila u probnom radu do 15. novembra kada je dobila upotrebnu dozvolu za rad i počela komercijalnu proizvodnju struje.

“Budući da je tokom ove godine Možura bila u probnom radu, proizvodila je električnu energiju usljed čega je i plan proizvodnje za ovu godinu ostvaren u iznosu od 103,6 gigavatsati, što čini 92,67 odsto realizacije plana”, istaknuto je u bilansu.

Kada je riječ o proizvodnji iz vjetroelektrane Krnovo, koja je u pogonu od 2017. godine, planirano je da naredne godine iznosi 201 gigavatsat, što je 1,28 odsto manje od procjene ostvarenja u ovoj godini.

“Vjetroelektrana Krnovo je u 2018. godini realizovala plan u iznosu od 92,78 odsto, dok je u ovoj godini premašila plan za 1,29 odsto”, piše u bilansu.

Bilansom je predviđeno da je planirano bruto 3.615 gigavasati potrošnje struje iduće godine, što je 2,47 odsto više u odnosu na procjenu ostvarenja u ovoj godini.

“Plan bruto potrošnje za 2020. godinu, u odnosu na procjenu ostvarenja bruto potrošnje iz 2019, je za 22,92 odsto veći”, konstatovano je u Vladinom dokumentu.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.