Jubilej FK Iskra predstavlja podsticaj za dalji napredak i izlazak na evropsku scenu
Foto: PR Centar

Jubilej FK Iskra predstavlja podsticaj za dalji napredak i izlazak na evropsku scenu

Fudbalski klub (FK) „Iskra“, koji je oduvijek bio simbol Danilovgrada, prešao je odavno lokalne granice i postao pokretač sportskog duha u toj sredini, a obilježavanje stotinu godina od osnivanja tog kluba, predstavlja podsticaj za dalji napredak i izlazak na evropsku scenu.

To je poručeno na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja FK „Iskra“, koja je danas održana u Centru za kulturu Danilovgrad.

Predsjednik Skupštine FK „Iskra“, Miodrag Ćupić, kazao je da je velika privilegija biti „dio ove generacije igrača, stručnog štaba, rukovodstva, navijača kluba, kojoj je pripala čast da obilježi ovaj istorijski trenutak“.

„Čak ni mnogo veće sredine ne mogu se pohvaliti takvom tradicijom, „trajanjem i očuvanjem svijetlih tekovina koje su brojne generacije našeg kluba prenosile do današnjeg dana“, istakao je Ćupić.

Prema njegovim riječima, upravo zbog toga „“Iskra“ je oduvijek bila simbol našeg grada, izvor nadahnuća kojim se palila baklja slobode u prelomnim istrorijskim trenucima, i danas, jednako kao i prije 100 godina i ubuduće, Iskra će biti svetionik naše budućnosti i trajanja u duhu tradicionalnih crnogorskih vrijednosti“.

1

Foto: PR Centar

Predsjednik Upravnog odbora FK Iskra, Blažo Šaranović, kazao je da „Iskra“ iskri i sjaji, a u godini velikog jubileja - vijeka postojanja, kako je naveo, zlatnim sjajem.

On je podsjetio da je poslije cetinjskog Lovćenja, FK „Iskra“ najstariji klub u Crnoj Gori.

„U ovaj vijek trajanja „Iskre“ je stasalo mnoštvo fudbalskih talenata, igrača i trenera. Neki su počinjali i završavali ovdje, dok su drugi nastavljali svoje karijere u drugim, većim poznatijim evropskim i svjetskim klubovima. Mnogi su, nakon svojih fudbalskih karijera, ostali u daljini, neki su se vratili u zavičaj, ali i jedni i drugi bili su uvijek svim srcem vezani za svoj klub“, rekao je Šaranović.

„Iskra“ je, kako je kazao, poslednjih godina zasijala punim sjajem.

„Želje i nadanja svih generacija igrača ostvarene su velikim radom i pregalaštvom svih nas. Postavili smo jasne ciljeve. Ljestvicu stalno podižemo na više. Nastojimo da u kontinuitetu unapređujemo rad u klubu. Povratili smo povjerenje koje je uvidio veliki broj prijatelja, privrednika i lokalna zajednica. Prepoznajući naše ciljeve nesebično nam pomažu“, rekao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, obilježavanje vijeka postojanja FK „Iskra“, „za nas predstavlja samo novi podsticaj – da nastavimo u duhu onih koji su ovaj klub stvarali i da svojim predanim radom i znanjem učinimo korak dalje“.

„Svi mi smo ovdje ugradili jedan dio sebe. Dio naših snova smo ostvarili. Sada sanjamo dan kada ćemo na velikoj sceni, u našem gradu i na stadionu, dočekati nekoga od klubova iz Evrope. Nadamo se da će se naš san, koji su mnoge generacije sanjale, ostvariti u godini koja dolazi. Vjerujem da ćemo 101 rođendan kluba obilježiti na najljepši način“, istakao je Šaranović.

10

Kovačević, foto: PR Centar

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević kazala je da je „zaiskrila „Iskra““ i osvijetlila put brojnim generacijama koje su sebe ugradile u danilovgradski fudbal.

„Za 100 godina trajanja kluba brojni su pojedinci koju su mu doprinosili kako oni koji su njime upravljali, igrali, rukovodili, tako i oni koji su podržavali klub, navijali, dolazili uvijek na naš stadion, nosili Iskru u srcu, pratili je na svim utakmicama kući, a i na gostujućem terenu“, navela je Kovačević.

Ona je istakla da je „Iskra“ okupljala sportsku mladež Danilovgrada, prešla odavno lokalne granice i postala pokretač sportskog duha u našoj sredini.

„Igrati za Iskru bilo je oduvijek i više od igre. Istoriju našeg kluba ispisivale su brojne generacije sjajnih fudbalera koji su posebnim odnosom prema klubu i gradu pronosili slavu FK Iskra“, istakla je Kovačević.

Prema njenim riječima, lokalna samouprava čini najviše što može u cilju unapređenja rada u klubu, „kako bi mlađe generacije nastavile njihovim putem“.

„Danas FK Iskra ima moderan stadion sa pratećim objektima, za čiju realizaciju troši milionski iznos. Dovršen je glavni stadion, kupljeno zemljište, izrađen pomoćni stadion, rasvjeta, tribine. Jubilej je prilika da se oda priznanje igračima, trenerima, sportskim radnicima, tehničkom osoblju, svima koji su na bilo koji način od osnivanja do danas doprinosili i doprinose uspjesima FK Iskra“, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da tako bogata istorija sportskog života u Danilovgradu obavezuje lokalnu samoupravu „na punu i  stalnu podršku u daljem razvoju ne samo kada je riječ o FK Iskra nego i o svim drugim sportskim klubovima na teritoriji naše opštine“.

11

Savićević, foto: PR Centar

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG), Dejan Savićević, kazao je da je tokom prvih 100 godina svog života, „Iskra“ prolazila kroz razne faze – „od blještavila do gotovo potpunog gašenja“.

„Ipak Danilovgrađani i njihova ljubav prema fudbalu nisu dozvoli da se njihova Iskra ugasi. Ljubav prema fudbalu iznova je pobjeđivala, pa je klub nakon velikih kriza uspio da ostvari i istorijske uspjehe – plasman u drugu ligu Jugoslavije u sezoni 1956/57. još uvijek ostaje kao jedan od najvećih uspjeha“, rekao je Savićević.

Prema njegovim riječima, danas u klubu – rukovodstvo, stručni štab, igrači i navijači sanjaju nove uspjehe, i bore se za visok plasman na tabeli Telekom prve crnogorske fudbalske lige i izlazak na evropsku scenu.

„Ostvarenje istorijskog uspjeha bio bi najvredniji poklon za proslavu stotog rođendana kluba“, naveo je Savićević.

Savićević je uručio Šaranoviću priznanje FSCG.

Proslava povodom jubileja 100 godina od osnivanja FK „Iskra“ započela je otrkivanjem spomen ploče na stadionu„Braće Velašević“. Boško Velašević je bio predratni učitelj, načelnik danilovgradskog sreza, predsjednik Opštine, filantrop, koji je testamentom svu imovinu poklonio gradu, a na dijelu te imovine nalazi se stadion koji nosi ime po njegovim sinovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.