Đukanović: Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti neće biti povučen
Đukanović arhiva

Predsjednik jasan

Đukanović: Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti neće biti povučen

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem nije detaljnije razmijenio argumente o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti, a njegovo interesovanje za ovaj akt, shvatio je prijateljski i dobronamjerno.

Na pitanje novinara o čemu je razgovarao sa  predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović je odgovorio da su prilokom skupa u Tirani pričali o aktuelnim pitanjima u zemlji i o ovom zakonu.

"Nije tu bilo prilike za detaljniju razmjenu argumenata. Njegovo interesovanje sam prijateljski i dobronamjerno razumio" , rekao je Đukanović, prenosi portal Pobjede.

Na pitanje kako je reagovao Vučić, Đukanović kaže, da nijesu vodili polemiku.

"Iz onog što sam čuo od njega, razumio sam da ima određenih rezervi, nedoumica, pokušao sam u par rečenica, jer mi se čini da je jako puno manipulacije u medijima regiona oko toga, u smislu da se nedovoljno vjerno interpretira ono što su norme i da se na to nadovezuje i manipulacija pojedinih subjekata koji to pokušavaju da predstave kao neko državno nasilje nad nekim, a nije riječ o tome", naveo je Đukanović. 

Riječ je, kako je dodao Đukanović, o jednom aktu koji je pažljivo osmišljen i prethodno dobro prodiskutovan sa svim relevantnim adresama.

"Od kojih smo dobili punu saglasnost da to što radimo je u duhu nečega što je evropsko demokratsko pravo", kazao je Đukanović, dodajući da Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti neće biti povučen.

"Zašto bismo ga povlačili. Riječ je o tome da na tom projektu radimo od 2014.godine. Mislite da smo nešto ishitreni? Mislite da smo nekoga zaobišli? Ne, samo slijedimo ono za što smo uvjereni da je u interesu dobra i napretka Crne Gore. Nema nijednog zakona koji smo do sada donijeli gdje nije bilo i dijela javnosti koji je bio suprotstavljen. To se podrazumijeva", rekao je on.

Crnogorska pravoslavna crkva je, kazao je, između ostalog, formirana 1485.godine i 1905. godine je bila upisana u Ustavu kao autokefalna.

"Prema tome, valjda to nijesu stvari oko kojih treba polemisati, niti su to aspekti koji opredjeljuju donošenja ovog zakona. Zakon se donosi sa željom da na savremen način uredimo položaj vjerskih zajednica i crkve, da uredimo odnose između države i crkve. Postoji određenih nesporazuma, postoji vjerska zajednica koja nije saglasna sa tim, ali država treba da radi svoj posao. Vrijeme je da zakon koji je do sada uređivao ovu oblast iz 1977. bude zamijenjen ovim. Ostalo je stvar demokratske procedure i odnosa snaga u crnogorskom parlamentu", ocijenio je crnogorski predsjednik. 

Na pitanje u kom dijelu je DPS spreman da eventualno prihvati popravke i da li su konsultovani od nekog predstavnika EU i šta je rekao, Đukanović je odgovorio da DPS nikada nije bio zatvoren niti za jednu inicijativu koja znači poboljšanje onoga što je neka normativna materija.

"Logično nećemo prihvatatiti ono što bi bilo u suprotnosti sa duhom i osnovnom namjerom zakonodavca kada je u pitanju ova oblast", rekao je on.

Što se tiče evropskih partnera, Đukanović je kazao da oni pažljivo posmatraju to što vlast u Crnoj Gori radi i "razvija u onom željenom smjeru"

"Bili smo u prilici da čujemo i njihove sugestije, ali vjerujem da svi već znaju da u Crnoj Gori nema nikog ko može djelovati izvan onoga što je Ustavom definisana nadležnost svakog državnog organa. To se jednako odnosi i na domaće i na inostrane subjekte", dodao je Đukanović.

Na pitanje dokle mogu da odu tenzije ako se Zakon usvoji, Đukanović je kazao da se nada da ne mogu da odu daleko.

"U svakom slučaju ne mogu da odu toliko da ugroze ono što je ključna tekovina savremene Crne Gore. To je stabilnost koju, kao što ste vidjeli, u svim prethodnim pokušajima ugrožavanja, država Crna Gora apsolutno obezbjeđuje i garantuje",rekao je on.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.