Božić prilika da život postane drugačiji

Hristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu

Božić prilika da život postane drugačiji

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, danas proslavljaju Božić.

U katoličkim crkvama širom svijeta tokom protekle noći služena je ponoćna misa.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti večeras su na ponoćnoj misi u rimokatoličkoj crkvi (konkatedrala) Presveto Srce Isusovo u glavnom gradu Crne Gore, u Podgorici, obilježili dolazak najsvetijeg praznika Božića.

U jedinoj katoličkoj crkvi u Podgorici okupio se veliki broj vjernika, a svijetu božićnu misu predvodio je don Janez Mirtek.

On je poručio da je Božić prilika da život postane drugačiji.

"Rođendane uvijek slavimo u društvu pa tako i rođendan Isusa. Nikada ne smijemo zaboraviti šta je Isus učinio za nas", kazao je Mirtek, prenosi Anadolija.

thumbsbcfd76c96d840b11c5e37c01588bc4991a

Misa u Podgorici, Foto:AA

Uz pjevanje božićnih pjesama, misom ponoćkom je službeno prestao i post Badnjeg dana. Prema običaju, vjernici nakon mise u svojim domovima sjede dugo u noć, uz božićnu trpezu.

Misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu predvodio je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovječanstva poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu.

510x32021436929000449

Foto:AP

U hrišćanstvu se vijeruje da je Hristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vjernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. vijeka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vjernika Rimokatoličke crkve vijenac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene svijeće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

RTS/Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.